Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In 1966 stapte Sjoerd Bekhof op zijn brommer en reed naar Kassel. Op zijn programma stond onder andere de Baureihe 10: de Zwarte Zwaan. Paul van Baarle bezocht in april 2018 de Japanse stad Fukui (福井市). De variatie en verrassingen op tram- en treingebied zijn een aanrader voor elke railliefhebber.

In dit nummer vind je verder tips over activiteiten van de NVBS en over interessante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 25 september 2020. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Foto van de maand

Uit de vele in de maand augustus bij Op de Rails aangemelde foto’s heeft de jury deze foto van Rob de Haan gekozen:

Sinds kort rijden in Amsterdam op lijn 26 als proef twee gekoppelde trams. Op 20 juli 2020 was de 58,4 meter lange combinatie  op de Enneüs Heermabrug onder­weg van IJburg naar het Centraal Station. Foto: Rob de Haan.

Over de foto van de maand

Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar  fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Afdelingsbijeenkomsten

Vanaf 1 september 2020 kunnen de NVBS-afdelingen weer bijeenkomsten orga­ni­seren. Hieronder een overzicht van de afdelingsbijeenkomsten in september. In verschillende gevallen moet je je van tevoren aanmelden en/of zijn er andere maatregelen van kracht. Lees daarom altijd de aankondiging voordat je een bijeenkomst gaat bezoeken.

De afdeling Modelbouw organiseert met ingang van september weer wekelijkse bijeenkomsten. Deze zijn gesplitst: vanaf 13.30 uur en vanaf 19.00 uur. Per keer maximaal 9 bezoekers, vooraf aanmelden.

Om te noteren

  • Met ingang van september zijn de openingstijden van NVBS Centraal (winkel, bibliotheek, archief) weer zoals gebruikelijk.
  • De Algemene Ledenvergadering van 24 oktober 2020 in Arnhem kan niet doorgaan. Over het (digitale) alternatief volgt informatie via www.nvbs.com.
  • Zie ook onze railagenda.

Verzoek aan de afdelingen en andere onderdelen van de NVBS om annu­leringen en andere wijzigingen direct door te geven via agenda@nvbs.com. Op die manier kunnen we de informatie op de website en in Op de Rails actueel houden.


Geen Schönes Wochenende in 2020

In de vorige editie van NVBS Actueel hebben we een uitvraag gedaan naar de belangstelling voor een door de SNE te organiseren Schönes Wochenende. Wij willen we de 23 respondenten hartelijk bedanken voor hun reactie. Op het programma werd positief gereageerd en dat is voor de organisatie een opsteker.

De uitkomst van de uitvraag is als volgt: de 23 reacties vertegenwoordigden 29 potentiële reizigers, waarvan er 11 aangaven dit jaar niet mee te willen reizen. Van de overige 18 personen hebben er 6 aangegeven te twijfelen aan deelname. De meeste respondenten vinden het reizen met een mondkapje in het OV, eventueel ook bij excursies en in restaurants, een te groot obstakel.

Op basis van de reacties hebben we als SNE besloten om het Schönes Wochen­ende dit jaar niet te laten plaatsvinden en het waar mogelijk te verschuiven naar 2021. We hopen dat het coronavirus en de beperkende maatregelen dan tot het verleden zullen behoren.

Martin Vogelaar


Wisselexpositie over Winschoten

In een door Geert de Weger ingerichte vitrine staan zaken die betrekking hebben op het station Winschoten en de spoorbrug over de Rensel ten oosten van Winschoten, beide gelegen aan Staatslijn B (Harlingen–Nieuweschans). Lees meer over deze expositie (pdf).

De wisselexposities in de vitrines van NVBS Centraal in Amersfoort zijn voor alle bezoekers (bijvoorbeeld tijdens winkelopeningstijden) vrij toegankelijk. We tonen vooral verzamelingen van NVBS-leden: archief­materiaal, boeken, foto’s, modelbouw, spoorattributen etc.


Uit de schatkamer van de SNR


Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten

In 1981 vierde de NVBS haar vijftigjarig jubileum. Jan Bonthuis maakte film­opnamen van de bijzondere tram- en trein­ritten in dat jaar. We zien onder andere beelden van de tramparade in Amsterdam op 17 mei 1981 en van de stoomritten tussen Amersfoort en Leusden in september 1981. Als bonus opnamen van museumtrams in Den Haag op 15 mei 1982 en enkele beelden van het NVBS-jubileum in september 1991. Collectie Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR).

Stoom ’81

In het filmarchief van de SNR bevindt zich ook een door Ton Pruissen samen­gestelde film: Stoom ’81 (alleen te zien als je bent ingelogd als NVBS-lid).


De Nieuwe Blauwe Tram

De Blauwe Tram leeft! Veel inwoners uit de regio Leiden/Den Haag hebben goede herinneringen aan de comfortabele en snelle trams die velen naar werk, school of familie brachten. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram wil de laatst gebouwde Blauwe Tram, tweelingtram A619/A620, reconstrueren. Om de reconstructie onder de aandacht te brengen en om geld bijeen te brengen voor het project, heeft de stichting een boekje uitgegeven over de historie van de A600-trams van de NZH.

Het rijk geïllustreerde boekje geeft een overzicht van de tweelingtrams van de NZH, vanaf de bouw in 1932 bij Beijnes in Haarlem, tot het einde van de Blauwe Tram in 1961. Tussen 1932 en 1949 reden de A600-trams op de lijn van Haarlem naar Leiden. Vanaf 1949 zette de NZH de trams in tussen Leiden en Katwijk/ Noordwijk, en op de lijn van Leiden naar Den Haag.

Hierdoor hebben de A600-trams in belangrijke mate het beeld van de NZH bepaald. Helaas is er na de opheffing van de Blauwe Tram in 1961 geen enkel tweelingtramstel bewaard gebleven. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram wil hier verandering in brengen. Bij de reconstructie wordt gebruik gemaakt van diverse bewaarde onderdelen uit de originele Blauwe Trams. Het is de bedoeling dat de nieuwe Blauwe Tram in 2024 gaat rijden.

Het grotendeels in kleur gedrukte boekje over de A600-trams van de NZH kost € 12,95 en is onder andere verkrijgbaar bij de NVBS-winkel en diverse boek­winkels in de regio Leiden/Den Haag. Per post bestellen is mogelijk door € 16,70 (incl. porto) over te maken op rekening NL42RABO0311260 50 t.n.v. Stichting De Nieuwe Blauwe Tram, onder vermelding van ‘Bestelling boekje’ en uw postcode en huisnummer.

Kijk voor meer informatie op denieuweblauwetram.nl.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 25 september 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, augustus 2020

NVBS-leden hebben het augustus­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • De NZASM in Transvaal. Door Henry van Amstel.
  • Het matige succes van de monorail. Door Rob Zoomer.
  • De stations van London Underground (vervolg). Door Erwin Voorhaar.
  • Tramkaartjes (een blik in de archieven van de SNR). Door Marco Moerland.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.