Zoekplaatjes

Wederom een aantal foto’s waar we graag wat meer informatie over krijgen. Deze vijf foto’s komen alle uit de serie pers- en bedrijfsfoto’s uit het NS-archief. Reacties zijn van harte welkom. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Locomotief 1611 en loc 1104 in opzending, met onder andere rijtuigen Plan N en Plan K. Waar is de foto gemaakt? Is dit misschien een proefrit?

Een ontspoorde Sprinter (2023) heeft een viaduct geraakt. Datum en locatie zijn onbekend. Wie weet meer? De foto is gemaakt door fotopersbureau Jos van Leeuwen.

Een wat ouder ongeluk. Het lijkt op Den Haag HS in de HSM-tijd. Waar is de loc in gevallen? Een voormalige draaischijfkuil of de bouwput voor het viaduct over de Rijswijkseweg? Is daardoor de datum te herleiden?

Een treinstel ElD5 van de serie NS 801-825 (materieel ’40) in de sneeuw. Mogelijk tussen Rotterdam en Dordrecht, maar waar?

Postrijtuig Pec 901 in 1966. Wie herkent de locatie?

De vorige zoekplaatjes

Stoomloc 01 1071, gefotografeerd door G.J. de Swart ergens in Duitsland, tussen ongeveer 1960 en 1965. De vraag was: op welk station? Ad Vijge, Sjoerd Bekhof en Huub Baardemans zagen het direct: de loc staat naast het bagage­perron van Kassel Hbf. De trein is zojuist binnengekomen op dit kopstation en de loc wordt losgekoppeld. De opname moet zijn gemaakt na 29 mei 1963 (de revisiedatum op de bufferbalk van de loc) en uiterlijk in de eerste helft van 1964 (toen in Kassel bovenleiding werd aangelegd). Deze foto riep bij Sjoerd Bekhof herinneringen op aan zijn eigen bezoek aan deze regio, op jacht naar de Zwarte Zwaan.

Vier stoomlocs van de Baureihe 86, ergens in Duitsland gefotografeerd door G.J. de Swart. Frank Pennin ontdekte via het Duitse forum Drehscheibe dat deze foto is gemaakt bij Haus 3 van Bw München Hbf. De vier locs zijn terzijde gesteld, wat te zien is aan de afdekking van de schoorstenen. De foto is gemaakt tussen mei 1965, toen de locs van de Baureihe 86 van Bw München uit dienst gingen, en eind september 1965, toen loc 86 809 (rechts op de foto) verhuisde naar Kaisers­lautern.

Een treinstel Mat.’46 met daarachter een tweewagenstel Mat.’54, nog niet voor­zien van gele snorren. De foto is gemaakt door G.J. de Swart. De vraag: waar en wanneer kan dit geweest zijn? Ad Vijge, Michiel ten Broek, Frank Pennin, Rob Wilders, Jeanne Kok en Frans Kristensen herkenden de locatie direct: de trein heeft zojuist Santpoort Noord achter zich gelaten en is nu op weg naar Haarlem. De fotograaf stond vlakbij de overweg Middenduinerweg. We zien een stoptrein naar Amsterdam, bestaande uit een viertje uit Alkmaar en een tweetje uit IJmuiden, die in Santpoort Noord gecombineerd zijn. De foto is volgens Michiel ten Broek waarschijnlijk gemaakt tussen 1962 (toen de eerste gele snorren verschenen) en 1966 (toen de diensten hier werden overgenomen door Mat.’64).  In de achtergrond is de schoorsteen te zien van de elektriciteitscentrale Velsen Noord. In de jaren zestig is deze centrale een aantal keren uitgebreid. De schoor­steen zou misschien een nauwkeuriger datering van de foto mogelijk kunnen maken. Frans Kristensen heeft daar nogal wat tijd en energie in gestoken, maar vergeefs. Zelfs de huidige eigenaar van de centrale, Vattenfall, kon hem niet helpen: dat bedrijf blijkt geen archief te hebben.

In de herkansing

Deze foto is gemaakt door Bonthuis. We zien een bietentram van de ZVTM, bestaande uit locomotief 13, remrijtuig AB1 en open goederenwagens van diverse typen, onderweg naar Walsoorden. De foto werd gemaakt tijdens een excursie van de NVBS op 14 november 1949. Er zijn tot nog toe geen reacties gekomen op de vraag waar dit was.

Deze foto is besproken in NVBS Actueel, juli 2020. De foto vertoont overeen­komsten met een filmpje uit 1926, maar uit nader onderzoek blijkt het te gaan om een kaart die in 1907 is gepost. Dus de door Ton Bötticher aangedragen oplossing, hoe interessant ook, kan niet kloppen.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes.