Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Ook in 2021 hopen we weer veel interessante artikelen te kunnen publiceren. We mogen wat dat betreft rekenen op een productief team, maar bijdragen van anderen zijn altijd van harte welkom.

De traditionele kerstritten per museumtram konden in december 2020 niet plaatsvinden. In plaats daarvan nodigt Paul van Baarle ons uit voor een virtuele avondrit door het centrum van Amsterdam. Frits van Buren bracht een bezoek aan het Vogtland, een streek in Sachsen rond de stad Plauen.

De Duitse minister van Verkeer bepleitte onlangs dat er weer een netwerk van TEE-treinen moet komen als verbinding tussen belangrijke luchthavens in Europa. Gerrit Nieuwenhuis schreef een artikel over de roem­ruchte Trans Europ Express.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 26 februari 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er (nog niet) te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terechtkomen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de beheerders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in december kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Date de Vries gekozen:

DDZ 7632, kort voordat dit materieel tijdelijk uit dienst werd genomen, is als IC 1731 onderweg van Den Haag Centraal naar Enschede. Bij Wierden, 4 november 2020. Foto: Date de Vries.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Hans Stork 75 jaar lid

Op 1 januari 1946 werd Hans Stork lid van de NVBS. Het 75-jarige lidmaatschap was het NVBS-bestuur niet ontgaan. Namens voorzitter Marius Hekker kreeg Hans op 2 januari 2021 thuis de schriftelijke felicitaties – samen met een fles wijn en een bos bloemen – overhandigd door Frans van Sabben, afdelingsvoorzitter van Noord-Holland Noord.


Beeldpresentatie SNE

In NVBS Actueel 2020-10 hebben we gevraagd om niet-alledaagse excursie­beelden voor een overzicht van 25 jaar NVBS-excursies onder de vlag van de SNE. We hebben van zo’n 20 deelnemers vaak heel originele bijdragen ontvangen, waarvan we een fraaie presentatie hebben kunnen maken. De inzenders hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen om de presentatie bij te wonen, maar anderen zijn ook van harte welkom om het resultaat te aan­schouwen.

De digitale bijeenkomst vind plaats op vrijdag 19 februari 2021 tussen 20.00 en 21.00 uur waarbij we gebruik maken van Zoom Videoconferencing. Wil je daar bij zijn, stuur dan uiterlijk 12 februari een mail naar sne-aanmeldingen@nvbs.com met als onderwerp ‘Bijwonen presentatie 19 februari’. Je ontvangt dan uiterlijk 17 februari een link, waarmee je kunt deelnemen. Een licentie of een installatie van Zoom is niet nodig. Gebruik van camera en microfoon maakt het ons mogelijk de winnaars van de fotowedstrijd in het zonnetje te zetten, maar ook zonder die hulpmiddelen ben je van harte welkom.

De beeldpresentatie verschijnt na 19 februari ook op de website www.nvbs.com. Zij die de ‘uitzending’ gemist hebben, kunnen dus op een later moment alsnog kijken.

Ronald Bokhove

Paul Muré stuurde ons een foto voor het thema ‘Spiegelbeeld’, gemaakt tijdens de excursie naar Slowakije en Polen in 2012. Twee keer in beeld is voormalige Wadloper DH 3102, die als SN 82-001 door de ZNTK werd ingezet. Op 28 september werd hiermee een grote rondrit gemaakt door het noordwesten van Polen.


Winkel zoekt penningmeesters

De NVBS-winkel is op zoek naar twee personen die samen het penning­meester­schap willen vervullen. De reden is dat de huidige penning­meester om persoon­lijke redenen zijn werkzaamheden heeft neergelegd.

We zoeken mensen met kennis van het boekhoudprogramma Exact of de bereid­heid zich dat programma eigen te maken. Kassa’s en webwinkel kennen inmiddels in hoge mate een geautomatiseerde administratie. De bedoeling is om bij gebleken geschiktheid tot twee penningmeesters te komen met vaste afspraken over een taakverdeling. Twee personen zijn gewenst, omdat ook de functie van de huidige administrateur een nieuwe vorm krijgt. De taakverdeling zal zodanig opgezet worden dat zij elkaars vervanger kunnen zijn. Accuratesse en het kunnen samenwerken binnen een team van 30 medewerkers horen hierbij.

Voor nadere informatie of aanmelding kun je je wenden tot de beheerder van de NVBS-winkel: Karel Hoorn, 070-5111365, hoornkarel@gmail.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Welkom nieuwe lezers!

In december verstuurden we een mailing naar alle NVBS-leden die nog geen abonnement op NVBS-Actueel hadden. Dat leverde 460 nieuwe lezers op, die we hierbij van harte welkom heten. We hebben nu bijna 2600 abonnees.

Wel NVBS-lid maar nog geen abonnee? Klik dan hier. Wel abonnee maar nog geen NVBS-lid? Klik dan hier. Wel abonnee en ook al NVBS-lid? Lees dan gewoon verder.


Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 februari 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails, januari 2021

NVBS-leden hebben het januari­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Verder op het spoor. Door Marius Hekker, voorzitter NVBS.
  • 2021: het Europees jaar van het spoor (deel 1). Door Gerrit Nieuwenhuis.
  • Transport Express Régional. Door Paul van den Boorn.
  • U-Bahn en tram in Frankfurt (Main). Door Maurits van den Toorn.
  • Het spoor in 1849. Door Dirk Eveleens Maarse.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails.


Geluiden gezocht

Voor een filmproductie wordt gezocht naar omroepberichten uit de jaren 60. In het bijzonder berichten waarin de Holland-Scandinavië Express wordt genoemd. Reacties zijn van harte welkom via filmarchief@nvbs.com.

Ook andere geluidopnamen die interessant kunnen zijn voor het film- en geluidarchief van de NVBS zijn welkom. Denk aan geluiden van rijdende treinen, op depots of stations, maar bijvoorbeeld ook opnamen van presentaties en inter­views. Heb je wat liggen (analoog of digitaal), stuur dan een mailtje.