Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In juli 1961 maakte Jan Roos, gewapend met de klapcamera van zijn vader, een reis door België en Duitsland. In twee dagen tijd bezocht hij dertien railbedrijven.

Frits van Buren beschrijft een aantal incidenten met op drift geraakte treinen en ander spoormaterieel. In deel 1 van deze serie: Rotterdam 2020, Venlo 1963 en Stockholm 2013.

Paul van Baarle doet verslag over de gevolgen van de winterinval op 7 februari 2021 in het centrum van Rotterdam.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 26 maart 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terechtkomen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de beheerders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.

*Nieuwe webshop

Binnenkort gaat de nieuwe webshop live. Lees hier meer over.


Beeldpresentatie SNE

In NVBS Actueel 2020-10 hebben we gevraagd om niet-alledaagse excursie­beelden voor een overzicht van 25 jaar NVBS-excursies onder de vlag van de SNE. We hebben van zo’n twintig deelnemers vaak heel originele bijdragen ontvangen, waarvan we een fraaie presentatie hebben kunnen maken. Deze is op 19 februari 2021 via Zoom vertoond aan ruim zestig belangstellenden die zich daarvoor hadden opgegeven.

Klik hier als de presentatie op jouw apparaat niet wil starten


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in januari 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Gwenaël Piérart gekozen:

Liège-Trilogiport, 29 december 2020. Loc 7737 van DB Cargo Belgium is met een rij Sggrs’n als trein 63401 op weg van Chertal naar Bressoux. Foto: Gwenaël Piérart.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Mathijs Kok is gek op treinen

Mathijs Kok (15) uit Soest houdt zijn hele leven al van treinen. Toen hij klein was namen zijn ouders hem regelmatig mee om naar treinen te kijken, en vanaf zijn achtste mocht hij ook zelf gaan spotten. Dat doet hij op veel plekken, maar vooral veel in Amersfoort. Daarnaast verzamelt hij ook spullen die met treinen te maken hebben en heeft hij een modelbaan.

Een andere hobby is tekenen. Zo heeft Mathijs ooit een tekening gemaakt van dertig meter lang, vol met Nederlandse en buitenlandse treinen. Die tekening, waaraan hij tussen zijn 10e en 12e jaar heeft gewerkt, heeft hij in 2018 ge­schonken aan het Spoorwegmuseum.

Mathijs denkt dat hij wel zo’n twintig uur per week aan zijn hobby besteedt. Hij zit in 4 havo op het Griftland College in Soest. Dat is dichtbij het spoor, dus tijdens tussenuren gaat weleens even kijken. Zijn droom is machinist worden: na de havo wil hij meteen met de opleiding gaan beginnen.

Mathijs heeft inmiddels ook een paar keer de pers gehaald. Zowel in juli 2018 als in februari 2021 besteedde de Amersfoortse editie van het AD aandacht aan zijn hobby. Deze verhalen zijn bij de NVBS niet onopgemerkt gebleven. Het bestuur vond dat zo’n enthousiaste treinliefhebber wel een presentje heeft verdiend: hij heeft een jaar gratis jeugdlidmaatschap van de NVBS gekregen.

Mathijs post zijn foto’s op Instagram en Flickr, op beide als Spoorwegensoest.

De Eempolder bij Amersfoort, 15 juni 2020. Loc RFO 1829 met Gefco-autotrein. Foto: Mathijs Kok.


90 jaar NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is al 90 jaar een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organi­seren. Ook is er een afdeling modelbouw. In ‘normale tijden’ is er bijna elke avond ergens in Nederland wel een bijeen­komst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz. Verder organiseert de NVBS railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Lees alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 maart 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails, februari 2021

NVBS-leden hebben het februari­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Nachttreinen van en naar Nederland (deel 2 uit de serie over het Europees jaar van het spoor). Door Aad Rühl.
  • De stamboom van de NS 1200. Door Peter van der Mark.
  • Varende treinen (vervolg). Door John Krijgsman.
  • U-Bahn en tram in Frankfurt (vervolg). Door Maurits van den Toorn.
  • Materieeloverzichten trein en tram Nederland, stand 1 januari 2021.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails.