Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Frits van Buren beschrijft een aantal incidenten met op drift geraakte treinen en ander spoormaterieel. In deel 4 van deze serie komen enige ongevallen uit Groot-Brittannië en Australië aan de orde.

Paul van Baarle bezocht op 28 en 29 juni 2019 het nationale trammuseum van Denemarken. In een tweedelige serie besteedt hij daar aandacht aan. Deze maand deel 1, waarin het museumterrein en het metersporige traject aan de orde komen.

Verder zoals gebruikelijk tips over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 25 juni 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Winkel, bibliotheek en archief zijn, met enkele beperkingen, weer geopend. 
  • In onze vernieuwde webshop kun je dag en nacht terecht.
  • Verschillende afdelingen organiseren weer bijeenkomsten. Soms digitaal, zodat je vanaf thuis kunt meekijken.
  • Wat is er verder, ondanks de coronabeperkingen, te doen? Bekijk het in de railtips.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terechtkomen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de beheerders van de website. Daarmee voorkom je dat mensen vergeefs afreizen naar een verplaatste of geannuleerde bijeenkomst.

Dubbel jubileum in het Open­lucht­museum

Op zaterdag 24 juli 2021 wordt in Arnhem een dubbel jubileum gevierd: 25 jaar Stichting NVBS-Excursies en 25 jaar tram in het Nederlands Openluchtmuseum. Meer informatie.

Railvertier en Railbelevenissen

Als alternatief voor de bijeenkomsten die vanwege corona niet door kunnen gaan, zijn er afdelingen die speciale nieuwsbrieven rondsturen. Zo geeft de afdeling Den Haag de nieuwsbrief Railvertier uit, terwijl de afdeling Zeeland een nieuwsbrief met Railbelevenissen uitgeeft.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in april 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Enrico Schreurs gekozen:

Loc 189 281 van TX Logistik maakt met de München-shuttle een reisje langs de Rijn. Assmanshausen, 27 juni 2018. Foto: Enrico Schreurs.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


NVBS-beeldbank passeert de 100.000

Regelmatig worden nieuwe foto’s toegevoegd aan de beeldbank op de website van de NVBS. In mei is de teller de 100.000 gepasseerd: er zijn nu om precies te zijn 116.379 foto’s in de beeldbank opgenomen. Dat varieert van heel oude foto’s tot recente foto’s uit de corona-tijd.

Het is dit jaar 10 jaar geleden dat de eerste stappen werden gezet op weg naar een beeldbank. In het juninummer van Op de Rails verschijnt een terugblik. Hierin laten we zien wat er allemaal bij het vullen van de beeldbank komt kijken.

De beeldbank zal de komende jaren nog veel groter worden. Hoeveel foto’s er wachten op digitalisering en beschrijving weet niemand, maar het zullen er honderdduizenden zijn.

Klik hier voor de beeldbank. De foto’s zie je hierin op klein formaat. NVBS-leden die zijn ingelogd kunnen de foto’s ook op groter formaat bekijken.

Lees voor het gebruik van de beeldbank (en de rest van de website) ook onze zoektips.

Stoomlocomotief ‘Holland’ staat in 1865 langs het perron met een goederentrein in het toenmalige HSM-station van Haarlem. Voor zover bekend is dit de enige fotografische afbeelding van een breedspoorlocomotief uit die periode in Nederland. Dit is een van de meer dan honderdduizend foto’s uit de beeldbank van de Stichting NVBS-Railverzamelingen.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. In “normale tijden” is er bijna elke avond ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 25 juni 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.


Op de Rails, mei 2021

NVBS-leden hebben het meinummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Tram en Stadtbahn in Bonn. Door Maurits van den Toorn.
  • Neue Bahnen braucht das Land – 25 jaar Regionalisierung (deel 5 in de serie ‘Europees jaar van het spoor’). Door Frans Blanker.
  • Goederendienst Nederland – stand april 2021. Door Emiel de Block.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Lees meer over Op de Rails