Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle doet verslag van een fotorit bij de Museum Buurtspoorweg. Centraal hierbij stond het goederenverkeer op een lokaalspoorlijn van eind jaren zestig tot eind jaren zeventig.

Frits van Buren bracht een bezoek aan het spoorwegmuseum in Dieringhausen. Hier probeert men de sfeer van een vroeger Bahnbetriebswerk levend te houden.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 22 juli 2022. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Bericht van de SNE

Wallonië en nog eenmaal NTM

Voor het spoorwandelen in Wallonië met de Stichting NVBS-Excursies zijn nog enkele plaatsen vrij. Belangstelling voor drie afwisselende wandelingen langs het spoor, railfietsen, een trein- en een tramexcursie en twee vrije dagen in Namur en Mons? Kijk dan op deze pagina en meld je deze maand nog aan.

De ‘spoorwegovergang’ bij Hitzum en de historisch onverantwoorde spoorwijdte van 1270 mm, 4 juni 2022. Foto: Frank Hoogenboom.

Het spoorzoeken naar de restanten van de NTM heeft twee maal een volle bus opgeleverd. Op zaterdag 24 september 2022 vindt een derde editie plaats van deze zoektocht naar de overblijfselen van het ooit zo uitgebreide tramnet tussen Heerenveen, Lemmer, Sneek, Franeker en Leeuwarden. De inschrijving start op vrijdag 8 juli 2022.

Interesse? Lees dan ook het verslag van Frank Hoogenboom die deelnam aan de excursie op 4 juni. Zijn pennenvruchten en een aantal foto’s tref je hier aan.

Ronald Bokhove


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Daniël de Prenter gekozen:

Heukelom, 13 mei 2022. Loc SHD 2205 is met het CTO-meetrijtuig op weg van Amersfoort via Rotterdam en Breda naar Venlo. Foto: Daniël de Prenter.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Kruispunt Blauwkapel

In het vorige nummer van NVBS Actueel stond een artikel over het verdwijnen van het kruispunt bij Blauwkapel. Dat nummer verscheen op 27 mei, de dag waarop de snijbranders werden gezet in deze bijzondere constructie.

Cabineritten

Gelukkig hebben we de beelden nog. Dankzij Kees van de Meene kunnen we twee cabineritten laten zien die op 25 mei 2022 zijn gemaakt vanuit de Kameel. Op deze filmopnamen zijn de kruising en de aansluitende sporen goed te zien:

Kees van de Meene is ook auteur van een artikel over de geschiedenis van de kruising Blauwkapel in het juninummer van Op de Rails.

Elektrische locomotief NS 1225 tijdens het beproeven van de nieuwe boven­leiding­constructie boven kruispunt Blauwkapel, op 25 juni 1962. Foto: J.A. Bonthuis, collectie SNR.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 juli 2022.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.



Op de Rails

NVBS-leden hebben het juni­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Het spoor en de haven van Antwerpen (vervolg). Door Paul van den Boorn.
  • Nedmag Industries in Veendam. Door Tim Goorman.
  • Blauwkapel. Door Kees van de Meene.
  • Het eerste treinstel mat ’36 op de baan (85 jaar geleden). Door Peter van der Vlist.
  • Bremen, pionier van de lage­vloer­tram. Door Maurits van den Toorn.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

De gele adreskaart van dit nummer is 5 euro waard. Je kunt deze als tegoedbon inwisselen bij een aan­koop in de NVBS-winkel.

Lees meer over Op de Rails