Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In dit nummer kijkt Adriaan Pothuizen terug op de Raildagen die eind vorige week plaatsvonden en die de NVBS weer wat extra bekendheid hebben opgeleverd.

Op 9 september 2023 deed Frits van Buren mee aan de Elfstationstocht tussen Roosendaal en Vlissingen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Zeeuwse Lijn. Frits nam een week later ook een kijkje bij de Raildagen die in Roosendaal werden georganiseerd.

Paul van Baarle bezocht op 6 augustus 2023 Bremen toen op lijn 6 alle rijvaardige museumtrams werden ingezet. Ook de overige museumtrams bij eerdere be­zoe­ken en de huidige moderne lagevloertrams komen aan bod.

In de rubriek “Nog even dit” haalt Ciril van Hattum herinneringen op aan de strandtrams van de RTM.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 27 oktober 2023. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

  • Dinsdagavond 10 oktober 2023: lezing Wouter Koolmees in het Spoorweg­museum.
  • Donderdagmiddag 19 oktober 2023: lezing Sander Ruys: Het terugvinden van in de Tweede Wereldoorlog verdwenen spoorwegmaterieel.
  • Zaterdagmiddag 21 oktober 2023: lezing Jan Tromp: Stroom-lijning bij de NS – Omslagpunten bij de elektrificatie vanaf 1908.
  • Zaterdagmiddag 11 november 2023: presentatie railjournaal 2022 door het RTA in NVBS Centraal.
  • Bezoek eens een van onze interessante afdelings­bijeenkomsten. De najaars­agenda’s van de meeste afdelingen zijn weer goed gevuld.

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips.

Op reis met de SNE

  • Speuren naar Limburgse tramsporen op 7 en 21 oktober 2023.
  • Excursie Stoomtrein Katwijk Leiden op 11 november 2023.
  • Afscheid locserie 1700 op zondag 19 november 2023.
  • Presentatie reisprogramma 2024 op 2 december 2023.
  • Oliebollenrit op 30 december 2023.

Alle informatie over excursies en reizen.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Kristian de Winter gekozen:

Hoedekenskerke, 29 april 2023. De omC 909 en omC 910 tijdens een dinerrit van de Stoomtrein Goes-Borsele. Foto: Kristian de Winter.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun interessante en actuele foto’s op te sturen. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Terugblik op de Raildagen

Wat hebben de eerste Nederlandse Raildagen gebracht?

Voorbij zijn ze, de Raildagen. Van tevoren was het spannend: niemand kon voorspellen wat we zouden gaan beleven. De initiatiefnemer en coördinator Railforum (zeg maar: de Nederlandse rail-lobbyorganisatie) noemde de editie 2023 van de Raildagen ‘een Try Out’, en dat was het – ook voor de NVBS. De NVBS is ‘kennispartner’ binnen Railforum, en heeft het initiatief (begin 2023) meteen omarmd.

Een kleine 30 NVBS’ers hebben zich voor het slagen van deze dagen ingezet, op vier plekken in het land. Natuurlijk was in Amersfoort NVBS Centraal open, maar er stonden ook marktkramen van de NVBS in Utrecht (bij ProRail in De Inktpot), in Zutphen (bij Arriva) en bij het opleidingsinstituut Railcenter in Amersfoort.

Mede door het prachtige weer op 15 en 16 september waren het levendige dagen die aan de bekendheid van de NVBS een goede bijdrage hebben geleverd. Wat de NVBS te bieden heeft was voor een (nog niet precies bekend) aantal bezoekers genoeg reden om lid te worden. Precies wat de NVBS nodig heeft: ledengroei!

Adriaan Pothuizen, voorzitter NVBS

De NVBS was present in Utrecht (De Inktpot), in Amersfoort (Railcenter) en in Zutphen (Arriva). En natuurlijk in NVBS Centraal, waar onze voorzitter in eigen persoon de voordeur opende. Onze jongste bezoeker, Nathaniël, nam alles met grote belangstelling in zich op. Foto’s: Sjoerd Bekhof, Sjors van Dongen en Nico Spilt.


Vrijwilligers gezocht

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Zij houden de vereniging draaiend en zorgen dat onze leden met plezier hun railhobby kunnen beoefenen. Op enkele essentiële plekken is versterking nodig. Er zijn de volgende vacatures:

  • Secretaris of bestuursondersteuner Hoofdbestuur
  • Contentmanager / webredacteur
  • ICT-ondersteuners
  • 2e penningmeester winkel
  • Aankomend penningmeester Hoofdbestuur
  • Diverse vacatures bij de SNR

Kijk voor meer informatie en voor vrijwilligerswerk in het algemeen op: nvbs.com/vacatures


Nieuw: de digitale leestafel

Van oudsher ontvangen onze leden rond het midden van de maand de nieuwe Op de Rails in de brievenbus. Maar via de digitale leestafel kunnen zij, als ze zijn ingelogd, de nieuwe Op de Rails ook op hun gemak doorbladeren op pc-scherm of tablet.

Naast de leestafel blijft het historische archief bestaan. Daarin vind je de tekst van alle sinds 1931 verschenen nummers en kun je alle 92 jaargangen volledig op woordniveau doorzoeken. Losse artikelen zijn daaruit als pdf downloadbaar. Nieuwe nummers worden met enkele maanden vertraging aan het archief toe­gevoegd. Ingewijden konden met enige moeite op de website het nieuw verschenen nummer als pdf vinden en downloaden. Die mogelijkheid vervalt. Voortaan zijn downloads alleen nog mogelijk uit het historische archief. Ook pdf’s zijn alleen beschikbaar voor leden die zijn ingelogd.

Van tijd tot tijd geven leden aan geen behoefte te hebben aan een gedrukte Op de Rails. Liever lezen zij het blad op hun beeldscherm. Met ingang van 2024 bieden we daarom de mogelijkheid van een digitaal lidmaatschap. Dat is een lidmaatschap met alle rechten en mogelijkheden van het huidige lidmaatschap, maar zonder toezending per post van de gedrukte Op de Rails. Je raadpleegt het blad dan via de digitale leestafel. Binnenkort komt er meer informatie over het digitale lidmaatschap.

Schuif aan bij de digitale leestafel (inloggen noodzakelijk).


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails thuis­gestuurd en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Download dit formulier (pdf). Vul het in en stuur het via de mail of de post naar onze leden­administratie.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.



[printfriendly]

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 27 oktober 2023.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het september­nummer van Op de Rails ont­vangen. Uit de inhoud:

  • Ausbaustrecke Emmerich – Oberhausen. Door Paul van den Boorn.
  • Sneller naar Berlijn. Door Gerrit Nieuwenhuis.
  • De aanleg van een voorstads­halte: een halve eeuw Sneek Noord. Door Wim Hoekema.
  • Rondreis Tsjechoslowakije in 1977. Door Maurits van Witsen.
  • De tram in Magdeburg. Door Maurits van den Toorn.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 13 oktober 2023. In dit nummer onder artikelen over station Rotterdam Maas, de Stoomtrein Katwijk Leiden, ver­ande­ringen in en rond Wenen, en de Green Hornets in Chicago.

Onze leden kunnen Op de Rails voortaan ook lezen op de digitale leestafel; zie het bericht hiernaast.

Lees meer over Op de Rails.


Railquiz 2023

Oplossingen voor de Railquiz 2023 kunnen worden ingezonden tot en met 30 september 2023. Uitslag in het oktober­nummer van NVBS Actueel.

Rangeerpuzzel

Oplossingen voor de rangeerpuzzel in het augustusnummer van Op de Rails kunnen uiterlijk 31 oktober 2023 worden ingezonden.