VASTE MEDEWERKERS

Eindredactie:

– Oege Kleijne

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Derk Doeven
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker
– Nico Spilt

Aan dit nummer werkten verder mee:

– René van der Beek
– Hans Brouwer
– Arno Dijkhof
– Hans de Haan
– Roelof Hamoen
– Leo de Jong
– Jacobus Meulman
– Frank Pennin
– Gerhard Riesthuis
– Marc Schmitz (agenda)
– Gerrit van Straaten
– Arno Verhagen
– John van der Wal (agenda)
– Maurits van Witsen

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail. 


Verenigingsnieuws

Erelidmaatschap en Leden van Verdienste tijdens de algemene ledenvergadering van de NVBS, foto’s gezocht van Deventer en Weert,  blauwe Franse frontseinen, met andere ogen naar het OV kijken en de speech van Pier Eringa (ProRail).
Lees verder.


Vakantietip: baai van de Somme

Een weekendje weg of een wat langere vakantie in Noord-Frankrijk? Dan zijn de omgeving van Amiens en vooral de plaatsjes rond de baai van de rivier de Somme echte aanraders. Toeristische attracties en een bijzondere museumtrein. Lees verder.


Rotterdam en de bollenstreek

De lente is dé periode om treinen in een veelkleurige omgeving op de elektronische beeldsensor vast te leggen. En wat te denken van een statisch object, zoals de Rotterdamse “Hef” in een mooie lichtshow? Lees verder.


Extra! – Railtip Zwolle-Katwolde

Een extra Railtip: Zwolle Katwolde. Hier is nog veel terug te vinden van de vroegere spooraansluitingen. Ook het aansluitwissel van de industrielijn in de spoorlijn Zwolle – Kampen ligt er nog, maar dat duurt niet lang meer. Lees verder.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Een greep uit de vele nieuwe aanwinsten: Spoorwegen in het Duitse Beieren, Amerikaanse stoomlocomotieven die zijn gebouwd tussen 1825 en 1925, en de ontwikkeling van Amerikaanse spoorrijtuigen. Ook:  een dvd over suikerrietplantages in Indonesië met veel treinen. Lees verder.


Uit de winkel gelicht

Zwitserland heeft nogal wat aantrekkingskracht op Britse spoorliefhebbers. Het gevolg: tal van Engelstalige boeken, waarvan er verschillende in de NVBS-winkel te koop zijn. Nieuw zijn ook de dvd’s over de spoorwegen in de vroegere DDR.
Lees verder.


Archiefnieuws: opnieuw uitbreiding van de Beeldbank

Opnieuw is het Team Digitaal van NVBS-Railverzamelingen erin geslaagd veel foto’s toe te voegen aan de digitale verzameling op de NVBS-website. Het gaat hier om 4.000 foto’s van wijlen Jan Voerman.
Lees verder.


Zoekplaatje – de vragen

Ditmaal foto’s van een gehavende spoorlijn in de Tweede Wereldoorlog. Volgens opgave zouden deze afbeeldingen in de buurt van het Zuid-Hollandse Kethel (bij Schiedam) zijn genomen, maar er bestaat enige twijfel. Welke lezer helpt? Lees verder.


Portret Jacobus Meulman

Ir. Jacobus Meulman (92) is een warm pleitbezorger van het railvervoer. Hij maakte zijn eerste foto’s bij de Gooische Stoomtram, verliet ons land in een tijd dat de tram ten dode opgeschreven leek, keerde terug in de jaren 90 en zag de opbloei van het railvervoer. Lees verder.


Extra! – De Ijmuider lijn (slot)

In het maartnummer nam oud-NVBS-voorzitter Hans Brouwer de lezers mee naar de restanten van de vroegere IJmuider lijn tussen Driehuis-Westerveld en Velsen-IJmuiden-Oost. In dit nummer een fotoreportage over de restanten in IJmuiden. Lees verder.


Website van de maand: ROVM-digitaal

Liefhebbers van de historie van het openbaar vervoer in de regio Rotterdam  kunnen avonden doorbrengen en hun hart ophalen op de website ROVM-digitaal. Naast spoor, metro en tram, ook ander OV.
Lees verder.


Toen en…

In deze aflevering neemt Paul van Baarle de lezer mee naar het bronsgroen eikenhout: Klimmen-Ransdaal, in het hart van Zuid-Limburg en gelegen aan de spoorlijn (Maastricht -) Schin op Geul – Heerlen.
Lees verder.


Railagenda

Het seizoen op de verschillende museumlijnen draait op volle toeren. Van noord naar zuid eropuit! Tal van evenementen staan gepland, zoals “Met de goederentrein terug naar de jaren ’50” bij de STAR (Stadskanaal) en “Sporen naar het Verleden” bij de SGB (Goes). Foto: Durk Houtsma. Lees verder.