Nieuws uit & over de NVBS

Het revolutiejaar 1968

Het jaar 1968 wordt wel het revolutiejaar genoemd. De na oorlog geboren generatie werd volwassen en ging zich afzetten tegen de oude mannen die de wereld regeerden. In de Verenigde Staten werd steeds feller gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam, in Parijs braken studentenopstanden uit, en in Oost-Europa rees het verzet tegen de communistische machthebbers.

En in Nederland? In Nederland reden in 1968 voor het eerst stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik. Hiermee werd de basis gelegd voor een nog steeds succesvol museumbedrijf, dat dit jaar zijn vijftigjarig jubileum viert. Onze redactie sprak hierover met museumdirecteur René van den Broeke. En we hebben een primeur: bewegende beelden in NVBS Actueel!

1968 was ook het jaar dat Nederland zijn eerste metro kreeg: in Rotterdam. Ook hieraan besteden we aandacht. Verder vindt u in dit nummer het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetenswaardigheden.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Themadag “Railatlassen”

Op zaterdag 31 maart 2018 van 12.00 tot 16.00 uur is er in NVBS Centraal een themadag over “Railatlassen, spoorkaarten, reisgidsen en reisverhalen”. In de winkel en de bibliotheek worden deze items centraal en overzichtelijk gepresenteerd. Daarnaast zijn er aanvullende presentaties in voorbereiding. Meer nieuws over deze themadag komt in het maartnummer van NVBS Actueel en op de website van de NVBS.

Algemene Ledenvergadering

Op zaterdag 7 april 2018 vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de NVBS plaats. Dit keer in Flora Boskoop (honderd meter van station Boskoop). Nadere informatie volgt. Voorafgaand aan deze vergadering kunt u deelnemen aan een speurtocht door de Haarlemmermeer, zie het bericht van de SNE in het vorige nummer.

Railjournaal

Zaterdag 21 april 2018 presenteert het Railtheater Amsterdam het jaarlijkse railjournaal. In NVBS Centraal in Amersfoort kunt u dan de 48e editie van dit filmische jaaroverzicht zien. Hierin worden nieuwsfeiten bij  spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2016 t/m 31 december 2017 belicht.

Nieuwe-ledendag

Op zaterdag 28 april 2018 vindt voor de derde keer een nieuwe-ledendag plaats in NVBS Centraal in Amersfoort. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo zal de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) een cursus “slim beeldbank­gebruik” verzorgen. Meer informatie over deze dag volgt.

Veiling

Er zijn plannen om weer een veiling te organiseren. Heeft u spullen die u te koop wilt aanbieden? Neem dan contact op met Karel Hoorn of Karel van Ipenburg. Zorg voor een duidelijke beschrijving en liefst ook foto’s. Er is in Amersfoort geen opslagmogelijkheid voor kavels. De datum van de veiling wordt vastgesteld zodra er voldoende kavels zijn ingebracht. Lees de contactgegevens en veilingregels.


Masterclass Betuweroute

Op donderdag 8 maart 2018 organiseren de NVBS, Railforum Nederland en Rail Cargo Information Netherlands een masterclass over de Betuweroute. Aan de orde komen het besluitvormingsproces in de jaren negentig en de vraag hoe het gebruik van de Betuweroute kan worden gestimuleerd.

De eerste spreker is Matthijs van Doorn, directeur achterlandverbindingen van het Havenbedrijf Rotterdam. Hij zal de visie op de Betuweroute van het Haven­bedrijf Rotterdam uiteenzetten. De tweede spreker is dr. Hans Boom, die in 2017 gepromoveerd is op het proces van de besluitvorming bij de Nederlandse overheid. Een van zijn constateringen is, dat het ontbroken heeft aan initiatieven om het logistieke spoorwegproces te vernieuwen, waardoor meer lading per spoor vervoerd zou kunnen worden.

Het programma begint om 14.00 uur en wordt om 16.00 uur afgesloten met een borrel. Het vindt plaats in het RailCenter in Amersfoort. Leden van de drie organiserende organisaties kunnen gratis deelnemen aan deze bijeenkomst. Aanmelden is mogelijk tot 1 maart 2018 per email: info@railforum.nl.

Het adres van het RailCenter is Soesterweg 244 in Amersfoort, op het terrein van de vroegere Wagenwerkplaats achter het station. Er is voldoende parkeer­gelegenheid. Vanaf het station is het ruim vijf minuten lopen.

Geen dagelijks gezicht: een reizigerstrein op de Betuweroute. Bij omleidingen kunnen ICE’s van deze goederenlijn gebruikmaken. Hier ICE-treinstel 4651 ter hoogte van Opheusden, op 25 november 2017 gefotografeerd door Marc Kessen.


Uw mening telt!

De NVBS wil graag weten hoe u over de vereniging en onze activiteiten denkt. Daarom laten we twee onderzoeken uitvoeren door de onafhankelijke organisatie Solve, zodat we onze diensten waar nodig kunnen verbeteren. Dit eerste onder­zoek gaat over de verschillende activiteiten van de NVBS. Door mee te doen maakt u kans op een bon van 25 euro, te besteden in de (web)winkel van de NVBS.

Ga naar deze pagina om deel te nemen aan het onderzoek. Dit kan tot 19 maart 2018. De eerste resultaten zullen worden gedeeld op de Algemene Leden­vergadering op 7 april.


Wisselexpositie in NVBS Centraal

In de vitrines is NVBS Centraal in Amersfoort is weer een nieuwe wisselexpositie ingericht. Dit keer een dubbelexpositie door twee bestuursleden van de NVBS: Martin Bos en Ronald Schuitemaker. Door middel van een aantal objecten halen zij herinneringen op aan hun reizen en belevenissen. Lees meer.


Materieeltekeningen

De NVBS bezit een grote collectie tekeningen van spoor- en tram­materieel. Deze tekeningen zijn door de leden te raadplegen in het archief in Amersfoort. Van een deel van deze collectie is nu een digitale inventarislijst beschikbaar gekomen, namelijk de materieeltekeningen spoorwegen Nederland. Meer informatie over deze collectie.


En nog even dit..

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 maart 2018. Artikelen ontvangen wij graag uiterlijk twee weken van tevoren. Korte berichten kunnen tot op de ochtend van verschijnen worden doorgegeven. Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.

 

Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeenkomsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen. Verder zijn er speciale afdelingen voor jongeren en modelbouwers.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kunt u vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS