Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Volgens de Franse republikeinse kalender, die enige tijd van kracht was na het revolutiejaar 1792, hebben we nu net Thermidor achter de rug: de hittemaand. Over de Franse Revolutie gaan we het in dit clubblad van de NVBS verder niet hebben, maar er blijven genoeg andere interessante onderwerpen over.

Zo vindt u in dit nummer een portret van een Haagse machinist: de ook in NVBS-kringen bekende Chris Westerduin. Frits van Buren bracht een bezoek aan het Franse departement Moselle, waar hij uiteenlopende vormen van railvervoer aantrof, en Paul van Baarle doet verslag van de rit die hij maakte over een bijzondere spoorlijn in Tsjechië, in een motorwagen genaamd ‘Elinka’.

Verder in deze nieuwsbrief het gebruikelijke nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetens­waardig­heden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Heeft u ook iets te delen? Mail het ons! Het volgende nummer verschijnt op 28 september 2018.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. Op internet is de winkel dag en nacht geopend.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. Net als de winkel is de bibliotheek alleen bestemd voor NVBS-leden.

Reizen en excursies

Op zaterdag 29 september of zaterdag 20 oktober 2018 kunt u mee met een speurtocht naar de restanten van de Geldersche Tramwegen (GTW). Er zijn nog plaatsen beschikbaar, maar wacht niet te lang met aanmelden. Dit kan tot 8 september. Meer informatie.

Eind oktober is het tijd voor het Schönes Wochenende Dresden, een lang weekend in het oosten van Duitsland. Hiervoor zijn alleen nog enkele twee­persoonskamers beschikbaar. Meer informatie.

Madurodam, 22 juli 2014. Loc 1255 rijdt over de F.Q. Den Hollanderbrug, een model van de Rotterdamse Hef. Foto: Nico Spilt. De NVBS-excursie naar Madurodam op donderdag 20 september 2018 is uitverkocht.

Open dag afdeling Modelbouw

Op zaterdag 6 oktober 2018 organiseert de afdeling Modelbouw van de NVBS een open dag. Deze vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur in de clubruimte aan de Van Lippe Biesterfeldweg 148 in Den Haag.

Iedereen die interesse heeft in modeltreinen en trams, van groot tot klein, is die dag van harte welkom. U kunt onder het genot van een kopje koffie of thee ook met eigen materiaal op de clubbanen rijden, zowel wisselstroom als gelijkstroom, in de schalen 1 t/m Z. Op de H0- en N-banen kunt u zowel digitaal als analoog rijden. Er is die dag ook een treinendokter aanwezig, die voor u kleine reparaties kan uitvoeren en u met raad en daad terzijde staat om uw niet-functio­nerende modellen weer aan het rijden te krijgen. Ook aan de kinderen is gedacht, zij kunnen op de rangeerbaan een heus ‘rangeerdiploma’ halen. Aan de aanwezige leden kunt u advies vragen over de aanleg van uw modelspoorbaan en de daarbij horende elektronica en schakelingen. Het maakt niet uit of het analoog is of digitaal. Verder zullen de leden gedurende de dag demonstraties geven met hun eigen treinen op de clubbaan. Ook is er een kleine ruilbeurs waar u misschien net dat rijtuig of die ene wagon vindt waar u al zolang naar op zoek bent.

Wij verwelkomen u graag met of zonder eigen materiaal in onze clubruimte. Mocht u deze dag verhinderd zijn dan bent u ook van harte welkom maandag­avond van 19.00 tot 22.30 uur op onze vaste clubavonden. Het adres is: Van Lippe Biesterfeldweg 148, 2552EG Den Haag (Loosduinen). Bij de clubruimte kunt u gratis parkeren. Bereikbaar met tram 2, bij het eindpunt Kraayenstein.

NVBS Railquiz

Op zaterdag 27 oktober 2018 vindt in ons hoofdkwartier in Amersfoort de jaar­lijkse NVBS Railquiz plaats. Wij hebben sterke aanwijzingen dat de presentatie ook deze keer in handen ligt van John Krijgsman.

Veiling

Er zijn plannen om weer een veiling te organiseren. Heeft u spullen die u te koop wilt aanbieden? Neem dan contact op met Karel Hoorn of Karel van Ipenburg. Zorg voor een duidelijke beschrijving en liefst ook foto’s. Er is in Amersfoort geen opslagmogelijkheid voor kavels. De datum van de veiling wordt vastgesteld zodra er voldoende kavels zijn ingebracht. Lees de contactgegevens en veilingregels.


Wisselexposities

Wisselexposities in NVBS Centraal

In NVBS Centraal staan verschillende vitrines. Twee van die vitrines zijn bestemd voor wisselexposities. Leden van de NVBS laten hierin objecten zien uit hun persoonlijke collectie. Een van die vitrines is onlangs ingericht door Hans Brouwer. Hij verzamelt al een halve eeuw postzegels en andere poststukken met een treinmotief. In de andere vitrine zijn zelfgebouwde trein- en trammodellen van Frans Wilshaus te zien. Meer informatie.

Digitale wisselexpositie: Boedapest

Boedapest is voor railliefhebbers interessant omdat het een grote verscheidenheid aan railvervoer kent. Er is een uitgebreid tramnet, en daarnaast zijn er vier metrolijnen, een tandradspoor, een kabelspoor en enkele voorstadslijnen. De stad is bovendien het centrum van het Hongaarse spoorwegnet: ze telt drie grote kopstations. Bekijk de wisselexpositie.

Tramlijn 2 bij het parlementsgebouw van Boedapest. Foto uit de wisselexpositie van Nico Booij.


Jan Vogels: zestig jaar NVBS-lid

Jan Vogels is 60 jaar lid van de NVBS. Op 10 juli 2018 kreeg hij van Sjef Janssen namens de NVBS het speldje uitgereikt dat bij dit jubileum behoort. Jan woont tegenwoordig in Duitsland. Gert Jan Binkhorst bezocht hem daar enkele maanden geleden en noteerde de herinneringen die bij deze gelegenheid werden opgehaald.

In 1946 of 1947, in de opbouwjaren, nam een reislustige jonge oom, ook Jan, zijn neefje Jan Vogels mee naar het Malieveld in Den Haag. Daar kon je prachtige trams zien. Vooral die van de NZH, de Blauwe Tram, trokken zijn aandacht. De Blauwe Tram liet hem nooit meer los. Oom Jan reisde met Jan naar meer plaatsen. Naar Rotterdam bijvoorbeeld, waar je behalve Blijdorp ook trams kon zien.

Jan was, en is, er trots op dat hij in Scheveningen opgroeide. In 1958 bezocht hij de lezingen die toen nog in de bovenzaal van station HS werden gehouden. Uw portrettist leerde hem kennen in 1964, bij NVBS-avonden in Den Haag, meer nog in het huis van Aad de Wolf, aan de Kerkstraat in Voorburg. In die kleine huis­kamer werden dia´s en tramfilms vertoond. Ik zat daar een aantal malen onder de eettafel, want de meer volwassen mannen mochten natuurlijk op de stoelen zitten.

Omdat er ‘maar’ 24 man in die huiskamer pasten, verhuisden de filmavonden naar een zaal in die zelfde Kerkstraat, achter het kantoor van de Voorburgse Courant. In 1969 volgde de verhuizing naar gebouw De Voorhof, naast de kerk aan de Herenstraat. Jan bedacht de naam Railtheater Voorburg en werd bestuurslid. Het Railtheater Voorbrug heeft ruim 40 jaar bestaan. Al die jaren was Jan erbij betrokken. Bij de opheffing was er nog een klein kapitaal over dat verdeeld werd over organisaties op railgebied. Jan zorgde ervoor dat o.a. 2000 euro geschonken werd aan de Stichting NVBS-Railverzamelingen.

Jan Vogels leest voor uit de programma´s van het RTV Railtheater Voorburg.

Jan kreeg een aanstelling bij ICI, die hem naar Duitsland bracht. Dat bezorgde hem met zijn vrouw Annelies en later hun kinderen onder andere Heidelberg als woonplaats. Hij had ook jarenlang een flat op Scheveningen – waar anders – waar hij lezingen voor NVBS-afdelingen samenstelde in overvloeitechniek met twee projectoren, die de NZH als zwaartepunt hadden. Nu wonen Jan en Annelies al weer heel wat jaren in de gemeente Rodgau, ten zuidoosten van Frankfurt. Als je daar op bezoek komt krijg je een warm onthaal.

Rond 2010 schonk Jan zijn diaverzameling en andere zaken aan de NVBS om te voorkomen dat die waardevolle verzameling bij overlijden verloren zou gaan. Bij de SNR werd die diaverzameling als een van de eerste series dia’s verwerkt en op de Beeldbank gezet. Omdat Jan dankzij zijn werk heel wat reizen over de wereld maakte kon hij in veel plaatsen spoorstations en tramwegen bewonderen. Dat leverde een boeiende scala aan plaatjes op. Jan geniet nu van de scans van zijn dia’s, die heel wat oude herinneringen naar boven halen.

Tekst en foto: Gert Jan Binkhorst


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 28 september 2018.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kunt u tot op de ochtend van verschijnen doorgeven.

Mail de redactie


Op de Rails, augustus 2018

  • Burenhulp voor een koning (stoomloc 6023 ‘King Edward II’), door J.J.G. Koopmans
  • De toelating van spoor­voer­tuigen, door Wim Beukenkamp
  • Spoorwegen in Israël (deel 1: tot 1948), door Henry van Amstel
  • Bestemming bereikt (lijn- en nummeraanduidingen op de tram), door Tim Boric
  • De grenzeloze Flirt (vervolg), door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès

Neem een kijkje


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kunt u vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS