Nieuws uit & over de NVBS

Hoe actueel is NVBS Actueel?

“Ik kijk toch vooral uit naar de maandelijkse Op de Rails. Er zijn al heel veel media die zich alleen op actuele zaken storten.” Aldus een reactie op de Facebook-pagina van de NVBS. Misschien is de naam NVBS Actueel toch wat onhandig gekozen, want in de meeste artikelen wordt juist niet hijgend achter de actualiteit aangerend. En anderzijds: een groot deel van Op de Rails bestaat uit actueel railnieuws. Zo vullen beide publicaties elkaar aardig aan, vinden wij. Maar dat oordeel laten we graag aan de lezer.

In dit nummer gaan we terug naar 1952. In dat jaar legde de NS een gloednieuw spoornet aan. Volledig geëlektrificeerd, met automatische beveiliging en met de modernste treinstellen en locomotieven die er toen waren. We hebben het over het spoornet van Madurodam. Een mooie aanleiding hiervoor was de NVBS-excursie van vorige week, die in oktober zal worden herhaald.

De vakantietip komt deze keer van Gerrit Nieuwenhuis, die onlangs een bezoek bracht aan het eiland Man. Variatie genoeg op dit kleine eiland: elektrische trams, stoomtreinen en zelfs nog paardentractie. Buiten het toeristenseizoen rijden er alleen moderne bussen.

Een ander interessant eiland, alleen iets verder weg, is Honshu. Dit is het grootste eiland van Japan. Paul van Baarle bezocht hier Takaoka (高岡市), een kleine stad met een sympathiek trambedrijf.

Verder in deze nieuwsbrief het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetens­waardig­heden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Heb je ook iets te delen? Mail het ons! Het volgende nummer verschijnt op 26 oktober 2018.

Nico Spilt


Jaar van de vernieuwing: de stand van zaken

Gerrit Nieuwenhuis, voorzitter NVBS

Tijdens de nieuwjaarsreceptie en tijdens de Algemene Ledenvergadering heb ik gesproken over het ‘jaar van de vernieuwing’. Met dit begrip wil ik benadrukken, dat wij als NVBS meer naar onze leden en naar onze omgeving moeten gaan opvallen. Onze leden moeten we verleiden nog meer van onze activiteiten en diensten gebruik te maken, en niet-leden moeten gaan denken: “wat een leuke vereniging, daar wil ik ook bij horen”.

Onze activiteiten hebben twee doelen, namelijk belangstellenden bij elkaar brengen om gezamenlijk de hobby te beoefenen (het sociale aspect) en het verzamelen en uitdragen van kennis (het kenniscentrum). Een belangrijke rol hierbij speelt de nieuwe website die binnenkort in de lucht komt. Deze website zal naar buiten toe opvallen door het aantrekkelijke beeld. Naar binnen toe zijn de ledenadministratie en daaraan gekoppeld de webshops vernieuwd. Het kennis­centrum komt terug door de presentatie van alle verzamelingen in onze vereniging.

Vernieuwing is ook te zien bij onze contacten met het relevante bedrijfsleven. In de Algemene Ledenvergadering van 2017 trad Pier Eringa op en dit jaar Roger van Boxtel. Het is belangrijk om te zien, dat deze CEO’s de NVBS zien als een belangrijke partner. Ook in 2019 hopen we weer een gastspreker te hebben. De NVBS is ook kennispartner van Railforum Nederland. Samen met Railforum hopen we ook in 2019 weer enkele kennisgerichte bijeenkomsten (masterclasses) te kunnen organiseren.

Belangrijk is uiteraard ook hoe je als bestuur de vereniging aanstuurt en hoe daarbij de communicatie wordt georganiseerd. Ook dit zijn aspecten die in de bestuursvergaderingen besproken worden. Vooral de mogelijkheden van digitale media spelen daarbij een rol. Met de nieuwe website kijgen we daartoe ook betere mogelijkheden.

Uit de stafnieuwsbrief van de NVBS, augustus 2018


Frits van der Gragt overleden

Op 23 augustus 2018 is Frits van der Gragt, erelid van de NVBS, op 87-jarige leeftijd overleden. In het oktobernummer van Op de Rails komt een uitgebreid in memoriam.

In januari 2016 verscheen in NVBS Actueel een interview met Frits van der Gragt.


Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. De winkel is alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.


Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n 25 afdelingen, verspreid over het land. Deze afdelingen organiseren bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Deze bijeenkomsten zijn in principe alleen bedoeld voor leden van de NVBS, maar ook als je geen lid bent, ben je van harte welkom om op zo’n avond kennis te maken met de NVBS. Om de kosten te dekken wordt een bijdrage van een paar euro gevraagd.

In de zomermaanden vinden er weinig afdelingsactiviteiten plaats, maar inmiddels is het presentatieseizoen weer begonnen. Voor meer informatie zie www.nvbs.com.


Excursie naar Madurodam (herhaling)

De excursie naar Madurodam op 20 september 2018 was snel volgeboekt. Vanwege de grote belangstelling wordt de excursie daarom herhaald op donderdag 11 oktober 2018. Aan de rondleiding kunnen twee groepen van maximaal 25 personen deelnemen. Opgave is mogelijk tot 1 oktober 2018. Meer informatie.


Open dag afdeling Modelbouw

Op zaterdag 6 oktober 2018 organiseert de afdeling Modelbouw van de NVBS een open dag. Deze vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur in onze clubruimte in Den Haag. Wij verwelkomen je graag met of zonder eigen materiaal. Mocht je deze dag verhinderd zijn, dan ben je ook van harte welkom van 19.00 tot 22.30 uur op onze club­maandag­avonden. Het adres is: Van Lippe Biesterfeldweg 148, 2552EG Den Haag (Loosduinen). Bij de clubruimte kun je gratis parkeren. Bereikbaar met tram 2, bij het eindpunt Kraayenstein.


NVBS-Railquiz

Op zaterdag 27 oktober 2018 wordt de traditionele jaarlijkse NVBS-Railquiz gehouden. Quizmaster is, als altijd, John Krijgsman.

De organisatie is in handen van de winnaars van vorig jaar: Karel Hoorn, Jan-Mark Schout en Ewolt Wolters. Het organiserende drietal is van plan een behoorlijke variëteit aan vragen op de deelnemers af te vuren: van inkoppers tot vragen waarvan je je kunt afvragen of iemand het antwoord weet. Van ernstig tot ludiek, van dichtbij tot ver weg.

De railquiz is een drukbezocht en gezellig evenement. Alle NVBS-leden kunnen meedoen, al dan niet in tevoren geformeerde teams. Aspirantdeelnemers kunnen zich aanmelden via railquiz@nvbs.com. Op de dag van de quiz kunnen deel­nemers alsnog teams vormen voor de groepsronde. Iedereen kan deelnemen aan de individuele ronde. En je kunt leuke prijzen winnen!

De railquiz vindt plaats in NVBS Centraal in Amersfoort en begint om 13 uur. De winkel en de bibliotheek zijn voorafgaand vanaf 12 uur en tijdens de pauze van de quiz geopend.

De winnaars van de railquiz van vorig jaar: Karel Hoorn, Jan-Mark Schout en Ewolt Wolters. Zij nemen de quiz van 2018 voor hun rekening. Foto: Sjoerd Bekhof.


Railpuzzelrit in de herhaling

Of het een jaarlijks fenomeen wordt moeten we nog zien, maar de reacties van vorig jaar waren zo hartverwarmend dat we het wel weer aandurven… De Railpuzzelrit dus: het speur-, doe- en denkevenement dat dit jaar op zondag 18 november 2018 plaatsvindt. Start en finish is net als vorig jaar Utrecht Centraal.

De Railpuzzelrit is speciaal bedoeld voor kinderen, maar dit jaar wordt er een beroep gedaan op het teamwork van kinderen en volwassenen, dus ook die moeten aan de bak! Oma’s en opa’s, moeders en vaders en iedereen die een kind kent dat graag op avontuur gaat: vorm een team (maximaal 4 personen) en schrijf in. In de trein, op stations en in NVBS Centraal wordt door jong en oud gestreden om de eer. Welk team wordt Railpuzzelkampioen?

Schrijf je in via www.nvbs.com en neem ook je ouders, neefjes en buurkinderen mee. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want voor slechts € 17,50 ben je uit en thuis. Jawel… de heen- en terugreis vanaf elk station in Nederland is inbegrepen. Aanmelden kan tot 26 oktober 2018 . En om de jonge deelnemers enthousiast te maken, hebben we weer een promotiefilmpje gemaakt:

Graag tot ziens dus tijdens het puzzelen op 18 november.

Rob Zoomer


Ruil- en verkoopbeurs

Op zondag 30 december 2018 organiseert de NVBS-winkel weer een ruil- en verkoopbeurs in NVBS Centraal. Artikelen met een relatie tot spoor- en tram­wegen kunnen hier geruild of verkocht worden. Denk aan bordjes, dienst­regelingen, modellen, vervoerbewijzen, railsouvenirs en dergelijke. Deze keer mogen ook boeken en dvd’s (onder voorwaarden) meedoen. Wil je aan de beurs deelnemen met een tafel, geef je dan op via john.vdwal@nvbswinkel.com. Je ontvangt dan nadere informatie en de deelnamevoorwaarden.


De NVBS komt naar je toe

De NVBS is met een informatiestand aanwezig bij de volgende evenementen:

 • Zaterdag 6 oktober 2018 tijdens de open dag van de afdeling Modelbouw in Den Haag (zie bericht hierboven).
 • In het weekend van 6 en 7 oktober 2018 tijdens de stoomtreindagen van de SSN in Rotterdam.
 • In het weekend van 20 en 21 oktober 2018 bij de ZLSM in Simpelveld (‘End of Season Gala’ ter gelegenheid van het 30-jarige bestaan van de ZLSM).
 • Van 21 t/m 27 oktober 2018 bij de SHM in Hoorn (afsluiting van het jubileumjaar met als thema ‘een week bij Spoor & Tram anno 1926’).
 • In het weekend van 24 en 25 november 2018 tijdens een modelbouwshow in Roermond.

Wisselexpositie: de Haagse tram

Bij de huidige trambedrijven in ons land is verscheidenheid in materieel tegen­woordig ver te zoeken. Vroeger was dat heel anders. Neem bijvoorbeeld de Haagsche Tramweg Maatschappij: deze had – mede door de aanwezigheid van interlokale lijnen met eigen materieel – een groot aantal verschillende types rijtuigen in haar bestand. Een duidelijk beeld hiervan krijg je te zien in deze digitale wisselexpositie.


Fotorondzending 621

Bij de fotorondzendingen wordt altijd gestreefd naar een zekere balans tussen oude en meer recente foto’s. Ook bij zending 621, die in de tweede helft van september 2018 in roulatie werd gebracht, is dit weer redelijk gelukt. Naast oude foto’s van bijvoorbeeld NS-materieel ‘24 – de Blokkendozen – en de al lang geleden opgeheven tramlijn 9 van de RET, zien we foto’s van moderne loco­motieven uit Nederland en Scandinavië en bovendien van de nieuwe tram in het Ierse Dublin. Ter illustratie twee foto’s:

Foto links: de trein naar Hoek van Holland – nu alweer verleden tijd – staat aan een van de perrons van het station Rotterdam Delftsche Poort (DP), de voorloper van Centraal. De deuren zijn nog geopend. Vooraan het derde klasse motorrijtuig C 9013 gevolgd door nog vijf rijtuigen. Beynes in Haarlem bouwde het voorste rijtuig, dat in 1925 in dienst werd gesteld. Werkspoor en Hawa waren ook fabrikanten van de Blokkendozen. Toen Jan Voerman deze foto op 7 september 1946 maakte, waren de stationsoverkappingen nog niet hersteld van de op­ge­lo­pen oorlogsschade. De kappen waren uitgebrand en alleen het stalen skelet bleef staan. Het is een buitengewoon scherpe foto: zelfs de tijd op de stationsklok, 16.00 uur, is te lezen.

Foto rechts: tram 3026, dienstdoend op de ‘red line’, rijdt door de Middle Abbey Street te Dublin, en wel op 25 juli 2017. In 2004 is LUAS (‘snelheid’ in het Iers) met twee lijnen van start gegaan; dit jaar is er nog een derde lijn bijgekomen. De vorige tram in de Ierse hoofdstad werd in 1949 opgeheven. Alstom heeft het materieel geleverd in twee uitvoeringen: type 301, driedelig. en type 401, vijfdelig zoals op deze foto. Momenteel worden de driedelige verbouwd tot vijfdelige: een teken dat het goed gaat met het trambedrijf. Normaalspoor in Ierland is geen 1435 mm maar 1600 mm, zoals ook hier in Dublin is toegepast.

Ciril van Hattum, beheerder fotorondzendingen


Verzending van NVBS Actueel

Wanneer je je abonneert op NVBS Actueel, krijg je een mail zodra een nieuw nummer is verschenen. Enige maanden geleden was er een grote verstoring in het anti-spamsysteem van KPN. Mogelijk zijn daardoor toen mailadressen uit ons verzendsysteem verdwenen. Helaas kunnen wij dat niet goed nagaan. Mocht je je ooit hebben geabonneerd en heb je later geen mailings meer ontvangen? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com of meld je gewoon opnieuw aan via deze link.


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 oktober 2018.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot op de ochtend van verschijnen doorgeven.

Mail de redactie


Op de Rails, september 2018

NVBS-leden hebben onlangs het septembernummer van Op de Rails ontvangen. Deze maand met de traditionele gratis kalender.

 • Hauptstadtdampf. Stoom in en rond Oost-Berlijn door Bart van ‘t Grunewold.
 • De series 1600, 1700 en 1800. De stand van zaken in augustus 2018, door Raymond Kiès.
 • Varende treinen (vervolg) door John Krijgsman.
 • Trams in Hongarije anno 1966 (deel 2) door Maurits van Witsen.
 • Het Britse PEP-materieel, door Bastiaan Luytjes.
 • Vorlaufbetrieb Rhein-Ruhr-Express, door Daniël van der Winden.

Klik hier voor meer.

Redactie Op de Rails zoekt versterking

De redactie van Op de Rails zoekt versterking. Misschien is deze vrijwilligersfunctie iets voor jou? Lees de vacature in Nog even dit (rechterkolom).

NVBS-kalender 2019

NVBS-leden hebben tegelijk met het septembernummer van Op de Rails de NVBS-kalender voor 2019 ont­vangen. Opnieuw heeft de kalender­commissie een grote variatie aan onderwerpen als motief voor een kalenderblad weten te selecteren. De kalender bevat meer dan 100 fraaie foto’s uit heden en verleden.

De kalender is ook los verkrijgbaar, bijvoorbeeld om cadeau te doen aan een kennis. Je kunt een exemplaar kopen in de NVBS-winkel in Amers­foort, of bestellen via de webshop. Kosten: € 12,50 per stuk, gratis thuisbezorgd.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kun je vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS