Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In dit nummer staat het thema ‘reizen’ centraal. Zo presenteert de SNE binnenkort het jaarprogramma 2019. Wie inspiratie wil opdoen voor een buitenlandse reis kan terecht bij de artikelen over de Linzer Lokalbahn en de Thüringerwaldbahn, of het verslag van een treinreis van Peking naar Moskou.

Wie vroeger veel heeft gereisd is Jos Beerman. Ooit ging hij op de fiets naar Hamburg om stoomtreinen te zien, maar nu hij in de tachtig is doet hij het wat rustiger aan. Hoe we in de toekomst zullen gaan reizen was te zien op InnoTrans 2018, de grote beurs in Berlijn waar veel mannen in donkere pakken rondliepen.

Verder in deze nieuwsbrief het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken en andere wetens­waardig­heden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Heb je ook iets te delen? Mail het ons! Het volgende nummer verschijnt op 23 november 2018.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. De winkel is alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt enkele tientallen afdelingen, verspreid over het hele land. Deze afdelingen organiseren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Voor meer informatie zie www.nvbs.com/agenda.

We melden deze en andere activiteiten ook op de NVBS-pagina op Facebook.

NVBS-Railquiz

Op zaterdag 27 oktober 2018 wordt de traditionele jaarlijkse NVBS-Railquiz gehouden. Quizmaster is, als altijd, John Krijgsman. Ook als je je niet hebt aangemeld kun je meespelen. De railquiz vindt plaats in NVBS Centraal in Amersfoort en begint om 13 uur. De winkel en de bibliotheek zijn voorafgaand vanaf 12 uur en tijdens de pauze van de quiz geopend.

Reizen en excursies

Op zaterdag 1 december 2018 presenteert de Stichting NVBS-Excursies (SNE) het reisprogramma voor 2019. En de traditionele Oliebollenrit vindt dit jaar plaats op vrijdag 28 december 2018. Lees hier meer over.

Ruil- en verkoopbeurs

Op zondag 30 december 2018 organiseert de NVBS-winkel weer een ruil- en verkoopbeurs in NVBS Centraal. Artikelen met een relatie tot spoor- en tramwegen kunnen hier geruild of verkocht worden. Denk aan bordjes, dienstregelingen, modellen, vervoerbewijzen, railsouvenirs en dergelijke. Deze keer mogen ook boeken en dvd’s (onder voorwaarden) meedoen. Wil je aan de beurs deelnemen met een tafel, geef je dan op via john.vdwal@nvbswinkel.com. Je ontvangt dan nadere informatie en de deelnamevoorwaarden.

Bij evenementen van enige betekenis is meestal ook de NVBS aanwezig met een informatiestand. Zo ook tijdens de traditionele stoomtreindagen van de SSN in Rotterdam, op 6 en 7 oktober 2018. In de loods van de SSN waren diverse andere organisaties present, terwijl de bezoekers er ook terecht konden voor een drankje of een lekker broodje. Foto: Nico Spilt.


Vrijwilligersmiddag 2018

Op 29 september 2018 verzamelden ongeveer 60 vrijwilligers van de NVBS zich op tramperron E bij Rotterdam CS. Zij waren uitgenodigd voor een speciale tramrit. De NVBS bestaat dankzij de vrijwilligers; als zij er niet zijn, gebeurt er niets binnen de vereniging. Voor het hoofdbestuur was dit genoeg reden om hen in het zonnetje te zetten.

De rondrit door Rotterdam vond plaats met het Allan-stel van RoMeO. De route was uitgezet door John Krijgsman, die onderweg ook het een en ander vertelde over wat er te zien was. De rit eindigde in de remise Hillegersberg. Bas Schenk, voorzitter van RoMeO, heette zijn gasten welkom. De volgende spreker was Gerrit Nieuwenhuis, die aangaf hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor de NVBS.

Vervolgens lieten Sander Mayer en Ronald Schuitemaker een voorproefje zien van de nieuwe website waar op dit moment nog steeds hard aan wordt gewerkt.

Martin Bos (uit de stafnieuwsbrief van 4 oktober 2018)


Wisselexposities

In een van de vitrines in NVBS Centraal is een expositie ingericht met modellen die zijn gemaakt door Henk de Vos van de NVBS-afdeling Modelbouw. Meer informatie.

Digitale wisselexpositie: Museumsbahn Blumberg

In Zuid-Duitsland, even ten noorden van de Bodensee, pendelt de Museumsbahn Blumberg over een route die doet denken aan de Berninaspoorlijn in Zwitserland. Met veel bogen, enkele keertunnels en verschillende viaducten overbrugt deze lijn een hoogteverschil van 231 meter tussen Blumberg-Zollhaus en Weizen. Het tracé Blumberg-Zollhaus – Weizen is het middenstuk van de Wutachtalbahn, dat vanwege de kronkelige vorm de naam Sauschwänzlebahn (varkensstaartbaan) kreeg. Bekijk de wisselexpositie die is samengesteld door Rudi Liebrand.

Stoomloc BB 262 op de ‘Talübergang Epfenhofen’, 29 juli 2018. Foto: Rudi Liebrand.


Fotorondzending 622

Eind oktober 2018 is fotorondzending 622 in roulatie gebracht. Ook in deze zending weer oud en nieuw naast elkaar. Twee voorbeelden:

Foto links: Onze hoofdstad Amsterdam kent sinds 1875 trams, in de eerste jaren getrokken door een paard. De lijnen hadden toen geen nummers maar letters. Duidelijke foto’s uit deze periode zijn schaars, maar deze is heel redelijk. Lijn D-WP is op het eindpunt Willemsparkweg in Oud-Zuid aangekomen en paard en koetsier hebben even vrij. Zij rusten uit voor rijtuig 119. De conducteur is nergens te bekennen… Het tafereel moet zich ergens rond het jaar 1895 afspelen. De Willemsparkweg ziet er nu heel anders uit, maar er rijden nog steeds trams doorheen. De reproductie is gemaakt door Karel Hoorn (NVBS-fotonummer 1283.93178).

Foto rechts: De NS heeft zich in de afgelopen jaren steeds verder teruggetrokken uit de lokale spoorwegen in de provincie. In Zuid-Limburg heeft Veolia het ontstane hiaat opgevuld. Op deze foto staat een treinstel in Landgraaf, komende uit Kerkrade. Het GTW-materieel komt van Stadler-Bussnang. Het plaatje is door J.N.Teyken gemaakt in mei 2012.

Ciril van Hattum, beheerder fotorondzendingen


Fanmail

Mailtje van een tevreden lezer: “Ik ben vroeger ooit lid geweest van de NVBS. Daar het toen altijd hetzelfde liedje was, heb ik een jaar of 10 geleden mijn lidmaatschap opgegeven. Een brief aan het bestuur waarin ik aangaf dat men meer vernieuwend aan de gang moest gaan, en waarop ik geen reactie kreeg, lag hier aan ten grondslag. Dankzij NVBS Actueel kreeg ik weer aandacht voor de NVBS. Men streeft naar een eigentijdse aanpak en dat zie ik ook graag. Vandaar ik mij heb aangemeld voor NVBS Actueel. Om er weer in te rollen. Leuk!”


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 23 november 2018.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor verschijnen doorgeven.

Mail de redactie


Op de Rails, oktober 2018

NVBS-leden hebben onlangs het oktobernummer van Op de Rails ontvangen.

  • Een nieuw rondje Ruhrgebied – door Maurits van den Toorn
  • Inzet van het NS-materieel, ontwikkelingen in 2018 – door J.M. ten Broek
  • Innotrans 2018 – door Frans Blanker-Halstein
  • In memoriam Frits van der Gragt

In januari 2016 verscheen in NVBS Actueel een interview met Frits van der Gragt.


NVBS-kalender 2019

NVBS-leden hebben vorige maand, tegelijk met het septembernummer van Op de Rails, de NVBS-kalender 2019 ont­vangen. Deze kalender bevat meer dan 100 fraaie foto’s en is ook los verkrijgbaar, bijvoorbeeld om cadeau te doen aan een kennis.

Je kunt een exemplaar kopen in de NVBS-winkel in Amers­foort, of bestellen via de webshop. Kosten: € 12,50 per stuk, gratis thuis­bezorgd.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kun je vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS