Een metamorfose in het station van Attersee

De Oostenrijkse Attergaubahn in 1983 en 2017

In NVBS Actueel werd al eerder aandacht besteed aan Stern & Hafferl in de Oostenrijkse deelstaat Oberösterreich. Langzaam maar gestaag verandert deze klassieke tram- en spoorwegmaatschappij in een moderne vervoerder die is voorbereid op de toekomst.

In NVBS Actueel van juni 2017 werd bericht over de nog altijd klassieke Vorchdorferbahn van Stern & Hafferl en in september 2017 kwam de – inmiddels gemoderniseerde – tram in Gmunden aan bod. Als laatste werd in oktober 2018 de Linzer Lokalbahn behandeld waar nu nog altijd de motorwagen uit 1951 in de normale dienst rijdt.

De nog niet genoemde smalspoorlijn Vöcklamarkt – Attersee van Stern & Hafferl is wel volledig gemoderniseerd. Deze spoorlijn staat nu te boek als Atterseebahn maar werd tot 2019 gepromoot als Attergaubahn. 34 jaar verschil in het station van Attersee laat overduidelijk de ontwikkelingen zien.

Op 10 juni 1983 is alles nog klassiek bij Stern & Hafferl in Attersee, zowel qua materieel als entourage. Rechts staat motorrijtuig ET 20.108 uit 1936 (in 1962 door Stern & Hafferl overgenomen van de Rheinbahn, Düsseldorf) gereed voor de dienst naar Vöcklamarkt en op de achtergrond de soortgelijke ET 26.106. De ET 23.103 (links) werd in 1921 gebouwd door de Grazer Waggonfabrik en kwam in 1983 nog altijd op de baan voor de scholierenritten en de toeristische ‘Bummel­zug’.

34 jaar later – op een verregende 26 april 2017 – staat in Attersee een volledig nieuwe loods die over de rechter sporen is uitgebreid met een multifunctionele ruimte. Reizigers kunnen daar nu comfortabel gelijkvloers en overdekt instappen en tevens kan hier in de nacht het materieel veilig gestald worden. Gelukkig heeft men het oude stationsgebouw laten staan. De diensten worden nu uitgevoerd met tramachtig lagevloermaterieel van het type Tramlink, geleverd door fabrikant Vossloh in 2015 en 2016.

Links staat de voor nostalgieritten beschikbare ET 20.104. Deze motorwagen werd in 1914 gebouwd door het Hongaarse Ganz voor de POHÉV (Preß­burger­bahn) en werd in 1943 door Stern & Hafferl overgenomen. Het huidige uiterlijk is schrikken voor degene die deze motorwagen nog uit de jaren 80 kent, maar prima voor de onwetende toerist die wil ‘boemelen’.

Laten we maar zeggen dat nu naast het dagelijkse verkeer ook de nostalgieritten op de toekomst zijn voorbereid.

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: de Oostenrijkse Attergaubahn in 1983 en 2017.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie