Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In het uiterste noorden van Duitsland rijden de laatste getrokken lange­afstands­treinen, is er nog volop klassieke beveiliging en kan de authentieke lokaal­spoorweg­sfeer nog worden beleefd. Maar niet meer voor lang. Peter de Winter doet verslag.

In het weekend van 18 en 19 mei 2024 wordt gevierd dat de tram in Gent 150 jaar bestaat. In de aanloop daarnaartoe verzorgt Frits van Buren een aantal artikelen over de Gentse tram. In dit tweede deel komt de periode vanaf de Tweede Wereldoorlog aan de orde.

In “Nog even dit” zie je onder andere een aantal tramkaartjes uit Gent.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek ‘Toen en …’ ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 26 april 2024. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze sociale media in de gaten.

Nico Spilt

Zou je ook weleens een bijdrage willen leveren aan NVBS Actueel? Dan ben je van harte welkom. Neem contact met ons op via nieuwsbrief@nvbs.com.

Wat is er te doen?

  • Zaterdag 23 maart 2024: stafvergadering NVBS (op uitnodiging).
  • Zaterdag 6 april 2024: jaaroverzicht 2023 door het RTA in NVBS Centraal.
  • Zaterdag 20 april 2024: uitverkoop in de winkel.
  • Zaterdag 25 mei 2024: Algemene Ledenvergadering in Amersfoort.
  • Bezoek een van onze interessante afdelings­bijeenkomsten.

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips.

Op reis met de SNE

  • Koningsdagrit op zaterdag 27 april 2024.
  • ALV-excursie op zaterdag 25 mei 2024.
  • Verre Reis naar Japan in mei/juni 2024.
  • Flexreis Liverpool in juni 2024.
  • Nazomerreis Balkan in september 2024.

Meer informatie in dit bericht en op www.nvbs.com/excursies.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Gerard van Buuren gekozen:

Er is deze winter niet overal veel sneeuw gevallen. Wat er gevallen is leidde toch tot een winterse aanblik. U-OV rijdt door personeelsgebrek een minder frequente dienst: nog slechts drie- in plaats van viermaal per uur. We zien hier tramstel 6013/6051 in IJsselstein bij de Europalaan op 19 januari 2024. Foto: Gerard van Buuren.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun interessante en actuele foto’s op te sturen. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Sam de Lange overleden

Op 9 maart is op 88-jarige leeftijd Sam de Lange overleden, ere-lid van de NVBS. Hij is vele jaren actief geweest als redacteur van Op de Rails en als beheerder documentatie tramwegen Nederland. In juni 2016 verscheen in NVBS Actueel een portret van Sam de Lange.

Gerard de Graaf schreef een in memoriam.


Railjournaal 2023

Op zaterdag 6 april 2024 laat het Railtheater Amsterdam (RTA) zien wat er in 2023 allemaal gebeurde. In ruim twee uur komen meer dan 100 onderwerpen voorbij, voorzien van geluid en commentaar. Uiteraard veel beelden uit Nederland, maar ook België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland passeren de revue. Zowel trein als tram komen aan bod, net als divers museummaterieel en twee NVBS-excursies. Van paardentractie tot waterstof: een diversiteit aan onderwerpen is gegarandeerd!

De filmvoorstelling vindt plaats in NVBS Centraal in Amersfoort. We beginnen om 12.15 uur en er is een ruime pauze halverwege voor een bezoek aan onze winkel, bibliotheek en archief. Vanaf 11.45 kun je terecht in NVBS Centraal. De toegang is gratis en ook wie nog geen NVBS-lid is, is van harte welkom!

De Koningsdagrit van de NVBS op 27 april 2023 komt uiteraard ook voorbij in het jaaroverzicht. Hier gefotografeerd bij Laarwald door Tom Tand.


Afscheid MiniWorld

Foto: www.miniworldrotterdam.com

De NVBS-afdeling Rotterdam heeft lange tijd haar bijeenkomsten kunnen organiseren in MiniWorld. Tegenwoordig vinden deze bijeenkomsten plaats  in de remise van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum. Als klein bedankje heeft een van de bezoekers van de afdeling Rotterdam een bij de NVBS bekende (en bij films en foto’s passende) herinnering aangeboden: een ‘fotolijn’. Inmiddels heeft MiniWorld al diverse excursies georganiseerd zodat de fotolijn op diverse locaties actief is geweest.

Jan Bogaarts


Stroomlijnstoomlocomotieven

In de jaren dertig kwamen elektrische- en dieseltractie sterk op. De stoom­locomotief kreeg een gestroom­lijnd uiterlijk om de luchtweerstand te ver­minderen. Er ontstond een wedloop om de hoogste snelheid te bereiken. Veel landen hebben hun eigen stroomlijn­stoomlocomotief. Meestal als sluitstuk van de ont­wikkeling van de stoomtractie. In een wissel­expositie in NVBS Centraal toont Peter Doove enkele modellen uit zijn collectie die de ontwikkeling van de stroom­lijn­stoomlocomotief illustreren. Lees meer over deze expositie.

Modellen uit de collectie van Peter Doove. Nu te zien in NVBS Centraal.


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand kunnen lezen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Lees meer over het cadeau­lidmaatschap.

Vrijwilligers gezocht

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Zij houden de vereniging draaiend en zorgen dat onze leden met plezier hun railhobby kunnen beoefenen. Op verschillende plekken is versterking welkom. Klik hier voor meer informatie.

Schenken en nalaten

Vanaf de oprichting in 1931 heeft de NVBS belangrijke en waardevolle collecties opgebouwd. Help mee om deze collecties voor de toekomst te behouden en uit te bouwen. Dat kan door een financiële gift of legaat, of door je eigen verzameling na te laten. Lees meer over schenken en nalaten.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.




NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 april 2024.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Afdrukken of downloaden

Wil je een artikel afdrukken of down­loaden? Gebruik dan de afdruk­functie van je browser. Mees­tal zit die onder de drie puntjes rechts­boven in het scherm. Om te down­loaden kies je in plaats van een printer voor ‘opslaan als pdf’.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het maart­nummer van Op de Rails ont­vangen.

Uit de inhoud:

  • Het ontstaan van de spoorlijnen rondom Spa. Door Sjors van Dongen.
  • Limburgse mijnen en het spoor. Door Rudi Liebrand en Paul van den Boorn.
  • Vier sporen tussen Gent en Brugge. Door Paul van den Boorn.
  • De komst van de eerste PCC’s. Door Maurits van den Toorn.
  • Bezoek aan Polen in 1975. Door Maurits van Witsen.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 12 april 2024. In dit nummer onder andere: afscheid van de serie 1700, Lim­burgse mijnen en het spoor, van Bentheim naar Coevorden, jaar­verslag NS 2023, reconstructie van de nieuwe Blauwe Tram vordert, de komst van de eerste PCC’s (deel 2), een ander tramnet van Rotterdam in 2025.

Lees meer over Op de Rails.


Leden werven leden

Ben jij lid en ken je iemand die nog geen lid is van de NVBS? Dan is er nu een extra reden om hem of haar te wijzen op de voordelen van het lidmaatschap.

Als lid weet jij al wat de NVBS te bieden heeft. Je kent vast rail­liefhebbers die nog niet profiteren van de voordelen van onze ver­enig­ing. Maak ze voor 1 mei 2024 lid en krijg per nieuw lid een cadeau­bon van 10 euro voor de NVBS-winkel of -webshop!

Zorg ervoor dat het nieuwe lid bij zijn/haar inschrijving in het veld ‘Opmerking’ jouw naam en lid­nummer vermeldt. Als de contributie betaald is nemen we contact met je op. Deze actie eindigt 30 april 2024. Nieuwe leden worden lid vanaf januari of april 2024. De cadeau­bonnen worden na afloop van de actie verstuurd.

Klik hier voor meer informatie en een inschrijfformulier.