Nieuws uit & over de NVBS

Sportvissen

Onlangs werd ik aangesproken door een buurman die zijn hondje uitliet, terwijl ik stond te wachten op een speciale trein die een onbekende vertraging had. De man vertelde dat hij viste en dat hij ook vaak lang moest wachten voordat hij beet had. We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk allebei eenzelfde soort rustgevende hobby hebben. Mocht ik treinen ooit zat worden, dan meld ik me aan bij de Nederlandse Vereniging van Belang­stellenden in de Sportvisserij.

Wie treinen ook interessant vindt, is historicus Maarten van Rossem. U kunt hem kennen van de televisie, maar hij heeft een paar jaar geleden ook een heel aardig boekje geschreven: Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Hij woont vlakbij het Spoorwegmuseum, waar hij regelmatig komt. Daarom vond daar het interview plaats dat u in dit nummer kunt lezen.

Ook blikken we terug op de jaarlijkse ledenvergadering van de NVBS, waar NS-topman Roger van Boxtel te gast was. Verder in deze NVBS Actueel het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetenswaardigheden.

Heeft u ook iets te delen? Mail het ons. Bij ons krijgt u alle ruimte en aandacht die u wenst. — Nico Spilt


Ledenvergadering

De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) van de NVBS vond dit keer plaats op 7 april 2018. De vergadering werd druk bezocht: zo’n 150 leden wisten de weg naar Flora Boskoop te vinden. Voorafgaand aan de vergadering konden belang­stellenden deelnemen aan een excursie, waarin gezocht werd naar restanten van de Haarlemmermeerlijnen. Lees meer over deze vergadering.


Komende activiteiten

Reizen en excursies

Klik hier voor een overzicht van de reizen en excursies die de NVBS de komende tijd organiseert.

Winkel en bibliotheek

De winkel in NVBS Centraal is de komende weken geopend op zaterdag 28 april (12-16 uur), zaterdag 5 mei (12-16 uur), donderdag 17 mei (17-20 uur), zaterdag 19 mei (12-16 uur) en zaterdag 2 juni (12-16 uur). De bibliotheek is de komende weken geopend op donderdag 3 mei (12-16 uur), zaterdag 5 mei (12-16 uur), donderdag 17 mei (12-16 uur en 17-20 uur), zaterdag 19 mei (12-16 uur), donderdag 31 mei (12-16 uur) en zaterdag 2 juni (12-16 uur). Winkel en bibliotheek zijn er alleen voor NVBS-leden.

Themadag tekeningen

Op zaterdag 30 juni 2018 wordt in NVBS Centraal een themadag over tekeningen georganiseerd. Enige tijd geleden is een groot aantal tekeningen van tramwagens binnengekomen, waarvan de buitenlandse afbeeldingen voor verkoop aan de leden beschikbaar zijn. Het gaat om allerlei soorten: originele lichtdrukken en kopieën met afmetingen van A4-formaat tot enkele meters groot. Bij deze gelegen­heid zal de bibliotheek toepasselijke boeken presenteren en kunt u een kijkje nemen bij het tekeningenarchief van SNR, waarbij u uitleg en inzicht kunt krijgen in de omvangrijke tekeningenverzameling.

NVBS Railquiz

We melden het maar vast, zodat u ruim de tijd heeft om u voor te bereiden! Op zaterdag 27 oktober 2018 vindt in ons hoofdkwartier in Amersfoort de jaarlijkse NVBS Railquiz plaats. Nadere informatie volgt.

Veiling

Er zijn plannen om weer een veiling te organiseren. Heeft u spullen die u te koop wilt aanbieden? Neem dan contact op met Karel Hoorn of Karel van Ipenburg. Zorg voor een duidelijke beschrijving en liefst ook foto’s. Er is in Amersfoort geen opslagmogelijkheid voor kavels. De datum van de veiling wordt vastgesteld zodra er voldoende kavels zijn ingebracht. Lees de contactgegevens en veilingregels.


Wisselexposities

Voormalige spoorwegstations in Nederland. Dit is het thema van de nieuwe digitale wisselexpositie op de site van de NVBS. Hierin komt u geen rollend materieel tegen: louter en alleen voormalige stationsgebouwen. Soms in plaatsen die velen waarschijnlijk niet goed thuis kunnen brengen. Weet u bij voorbeeld waar Avenhorn, Lewedorp of Peperga liggen? Lees meer.

Ook de ‘analoge’ wisselexpositie in NVBS Centraal is weer veranderd. De linker­vitrine is dit keer ingericht door John van der Wal, met spoorkaarten, atlassen en reisgidsen. De rechtervitrine wordt binnenkort ook opnieuw ingericht. Lees meer.


Themadag Railatlassen

Het lijkt een vast gegeven te gaan worden, een extra NVBS-activiteit op de “5e zaterdag” in NVBS Centraal. Zaterdag 31 maart gebeurde dat alweer voor de vierde keer, ditmaal met een themadag “Railatlassen, kaarten, reisgidsen en reisverhalen”.

De bibliotheek presenteerde meerdere interessante items uit haar grote collectie, waaronder enkele zeldzame atlassen. Deze atlassen worden niet uitgeleend maar zijn eventueel wel in te kijken. Voor het lenen van boeken was extra belang­stelling op de themadag; steeds meer leden ontdekken de uitgebreide biblio­theek­collectie. In de winkel waren de nieuwe en tweedehands atlassen centraal en overzichtelijk gepresenteerd. De nieuwe Eisenbahnatlas Deutschland (10e druk) en de Eisenbahnatlas Europa (2e druk) van Schweers+Wall werden veel verkocht, evenals de actuele uitgave van het Museumskursbuch Deutschland.

Met zo’n 100 bezoekers was het de hele middag een gezellige drukte in NVBS Centraal. De volgende “5e zaterdag” valt op 30 juni 2018. Dan wordt er een thema­dag over tekeningen georganiseerd. — John van der Wal


Het vorige nummer

Aad de Meij mailde: “Met veel plezier heb ik de laatste editie tot mij genomen. Zeer lezenswaardig, lekker laagdrempelig en dus heel toegankelijk. Leest lekker vlot, geen taal- en stijlfouten, en dat spreekt mij wel aan. Dank voor de extra aandacht voor mijn presentaties in april, stel ik zeer op prijs!”

Deze complimenten steken wij graag in onze zak. Helaas is er met het vorige nummer ook wat misgegaan. Door een fout bij KPN hebben veel abonnees niet de gebruikelijke mailing ontvangen, waarvoor excuses. En op Facebook van Op de Rails stonden door een rare fout de verkeerde foto’s bij ons bericht. Gelukkig werkte de link naar NVBS Actueel wel goed.

In het bericht over de digitale wisselexpositie over de RTM werd gemeld dat de laatste RTM-tram in 1965 reed. Gert-Jan Hondelink meldt dat dit niet correct is. In de laatste maanden van 1965 waren vrijwel alle tramdiensten al overgenomen door bussen, maar de echt allerlaatste tram reed op 15 februari 1966.

In het vorige nummer stond een interview met Peter van der Vlist. Daar hoort eigenlijk ook nog deze foto bij, genomen in het heilige der heiligen van de Stichting NVBS Railverzamelingen: het archief in Amersfoort. Erikjan Sachse, beheerder foto’s en prentbriefkaarten spoorwegen Nederland, is hier zijn nieuwe assistent aan het inwerken. Peter is voortaan belast met het beheer van de afdeling stroomlijnmaterieel.


Oproep: railgoederenvervoer

Hebt u speciale belangstelling voor het railgoederenvervoer? Bent u misschien wel deskundige op dit gebied? Binnen NVBS-verband is er geen platform waar deze belangstelling en kennis gedeeld kunnen worden. Dit bericht heeft tot doel te inventariseren of er belangstelling is voor een dergelijk platform binnen de NVBS.

Er zijn natuurlijk al diverse fora en fotosites op internet. Er zijn de maandelijkse actuele mededelingen en de halfjaarlijkse overzichten in Op de Rails, er zijn andere treinbladen. Waar ik naar streef is een mogelijkheid om binnen club­verband informatie, spots, foto’s en vragen uit te wisselen.

De eerste stap is nu te inventariseren wie voor een dergelijk platform belang­stelling heeft, de tweede stap is met de belangstellenden na te gaan wat de beste vorm is: een site, een forum, een mailinglist, een app, een besloten Facebook­pagina etc. Is uw interesse gewekt? Hebt u opmerkingen, ideeën? Stuur een mail naar goederenvervoer@nvbs.com.

Over het resultaat van deze oproep zal in een van de volgende nieuwsbrieven gerapporteerd worden. — Rudi Liebrand


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 25 mei 2018.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kunt u tot op de ochtend van verschijnen doorgeven.

Mail de redactie


Op de Rails, april 2018

• Samarang-Joana Stoomtram Maatschappij, door Henry van Amstel

• De grenzeloze Flirt, door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès

• Trams in de Hongaarse provincie, door Maurits van Witsen

Klik hier voor een voorproefje


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kunt u vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS