Nieuws uit & over de NVBS

Stoppen met roken

We staan aan de vooravond van een nieuw jaar. Traditioneel het moment om verstandige besluiten te nemen, bijvoorbeeld om te stoppen met roken. Nog niet zo lang geleden was het normaal om er in gezelschap op los te paffen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het filmpje van een NVBS-avond, onderaan deze pagina.

Om de verkoop te stimuleren zaten er vroeger ook vaak leuke plaatjes bij sigaretten, die je kon verzamelen. Maar dat mag allemaal niet meer. Alleen de stoomlocomotief kan nog blijven roken, al schijnen ook hier strengere regels voor in de maak te zijn.

Dit is het laatste nummer van 2018. Zoals altijd vind je hierin nieuws over activiteiten van de NVBS en aanverwante organisaties, aangevuld met tips over interessante reisbestemmingen, nieuwe boeken en andere wetenswaardigheden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Het volgende nummer verschijnt op 25 januari. Heb je ook iets te melden? De kolommen staan voor je open. Redactie en medewerkers van NVBS Actueel wensen jullie een voorspoedig 2019!

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. De winkel is alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt enkele tientallen afdelingen, verspreid over het hele land. Deze afdelingen organiseren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Voor meer informatie zie www.nvbs.com/agenda.

Ruil- en verkoopbeurs

Een goede gelegenheid voor een uitje tussen Kerst en Oud & Nieuw is de ruil- en verkoopbeurs in NVBS Centraal. Op zondag 30 december 2018 bieden diverse NVBS-leden hun waren aan. Denk hierbij aan trein- en trambordjes, vervoers­bewijzen, dienstregelingen, boeken, dvd’s en modelspoortreinen. In de NVBS-winkel vind je – naast diverse aanbiedingen – de nieuwste boeken en dvd’s, waaronder “Trams 2019” en “Van Rhijnspoor tot Randstadspoor”. En in de NVBS-bibliotheek kun je die dag twee boeken en/of dvd’s lenen voor de prijs van één! Voor de kleine spoorliefhebbers zijn er kleurplaten, een houten treinbaan en zelfs een grabbelton.

NVBS Centraal is zondag 30 december 2018 geopend van 12.00 tot 16.00 uur (de beurs is tot 15.00 uur). Let op: op zaterdag 29 december is NVBS Centraal gesloten!

Nieuwjaarsreceptie

Op zaterdag 5 januari 2019 vanaf 12.00 uur zijn NVBS-leden van harte welkom op de traditionele nieuwjaarsreceptie in NVBS Centraal. Ook de winkel en de bibliotheek zijn die middag geopend.

Winkeluitverkoop

Op zaterdag 19 januari 2019 is in de NVBS-winkel de jaarlijkse uitverkoop. Dan kun je koopjes jagen, dankzij kortingen van 15% tot 50% op diverse nieuwe boeken en dvd’s. Op tweedehands boeken en dvd’s geldt een korting van 20%. Foto’s en tijdschriften doen niet mee.

Reizen in 2019

Op zondag 10 maart 2019 vindt de eerste dagtrip in het nieuwe jaar plaats. De SNE rijdt dan met Arriva naar de Eemshaven en naar de haven van Delfzijl. Lees meer over het reisprogramma 2019.


De spoorwegindustrie in Indonesië

Op dinsdag 15 januari 2019 vindt bij de afdeling ’t Gooi een presentatie plaats over de ontwikkeling en de toekomst van de spoorwegindustrie in Indonesië. Deze presentatie wordt gegeven door W. Widoyoko, vertegenwoordiger in Nederland van de INKA. Hij zal ook ingaan op de rol van de Nederlandse industrie hierin en wat de kansen zijn voor Nederlandse deelname aan deze ontwikkeling in Indonesië.

Wijkcentrum “Lopes Dias”, Lopes Diaslaan 213, Hilversum. Zaal open 19.15, aanvang 19.45. Toegang € 2,50.


Hans de Herder 75 jaar lid

Hans de Herder, erelid van de NVBS, is vorige week 96 jaar geworden. Inmiddels is hij ook al 75 jaar lid van de NVBS. Op de foto hieronder een beeld uit zijn lange carrière als spoorwegbelangstellende en modelbouwer, bij een bezoek aan Lübeck tijdens het MOROP-congres in 1962. Hans is de derde persoon van links, met alpinopet.

Foto: La Vie du Rail.

In januari 2017 publiceerden we een portret van Hans de Herder. In februari 2018 schreef Willy Hesselink-Schraa over haar ontmoeting met Hans de Herder.


1000e bezoeker NVBS-afdeling Den Haag

Na twee opeenvolgende jaren – in 2016 en daarna in 2017 – ‘verwend’ te zijn geweest met het kunnen begroeten van de 1000e bezoeker van onze afdelings­avonden, smaakte dat natuurlijk naar meer. Er stonden dit jaar weer 21 avonden gepland, het maximaal haalbare tijdens één kalenderjaar. Soms zijn het namelijk minder avonden als Pasen, Pinksteren, Koningsdag en/of Bevrijdingsdag in de weg zitten.

Al vanaf het begin van 2018 werd er voortdurend gerekend met het aantal bezoekers tot dat moment, en werd de prognose van het al dan niet kunnen halen van nummer 1000, en zo ja: wanneer?, constant bijgesteld. We zullen u met al dat rekenwerk niet vermoeien en slechts de uitkomst ervan met u delen. En die uitkomst was een getal dat voortdurend schommelde, en wel tussen 1034 en zelfs even 1183! Maar in de loop van het tweede halfjaar leek een totaal-aantal van rond de 1060 een steeds reëlere mogelijkheid. En met een gemiddelde van rond de 50 aanwezigen per avond zou de 1000 dus niet worden gehaald tijdens de laatste avond van december, maar al een avond eerder, begin december, de 20e bijeenkomst.

Wim Veerman (links) ontvangt een bon en bloemen uit handen van voorzitter Paul Muré. Foto: Erik Herbschleb.

Na 19 avonden stond de teller op 959. Nummer 41 van 10 december zou dus tevens nummer 1000 zijn van het gehele jaar 2018. Dit jaar was er geen ‘weercode: rood’ afgekondigd zoals vorig jaar, toen de teller op datzelfde moment na 19 avonden toevallig óók op precies 959 stond en er maar 13 bezoekers kwamen opdagen. Dit jaar waren het er 47, meer dan de benodigde 41 dus. Rond half acht meldde zich de heer Wim Veerman uit Delft bij het penningmeestertafeltje en vulde op regel 41 zijn gegevens in!

Voordat aan de geplande presentatie over Amerikaanse Interurbans werd begonnen, werd er natuurlijk tijd ingeruimd om aan het bereiken van alwéér een duizendtal de nodige aandacht te besteden. Afdelingsvoorzitter Paul Muré sprak Wim Veerman toe en overhandigde hem een cadeaubon van de NVBS-winkel en een kloeke bos bloemen.

Hans Haije, secretaris NVBS-afdeling Den Haag


Wisselexposities

Vitrines in NVBS Centraal

In NVBS Centraal staan twee vitrines waarin NVBS-leden een deel van hun collectie kunnen tentoonstellen. Lees meer over deze wisselexposities.

Reizend door Nederland per stoomtrein

In deze digitale wisselexpositie, samengesteld door Ciril van Hattum, maken we een rondreis door Nederland per stoomtrein. Daarbij bezoeken we alle elf provincies uit die tijd. We beginnen onze reis in de hoofdstad Amsterdam. Elk traject van deze reis, met een totaal van 24, maken we met een ander type stoomlocomotief van NS of haar voorgangers. Bekijk deze wisselexpositie.


Fotorondzending 624

Fotorondzending 624 rouleert momenteel met onderwerpen uit binnen- en buitenland. Van Amsterdam tot Zuid-Amerika. Om met een voorbeeld uit ons eigen land te beginnen: een serie met van alles en nog wat omtrent het seinwezen bij NS.

Op deze foto een blokpost zoals er vroeger vele waren, door het hele land. Deze staat op wel heel hoge poten, in Nijmegen. De foto werd veertig jaar geleden gemaakt door C.J.W Schaap en heeft nummer 5412.536.

Dat afgedankt spoor- en tramwegmaterieel niet altijd bij de sloper belandt zal bekend zijn. Vaak krijgen rijtuigen een bestemming als museum- of werkwagen. Vroeger ook vaak als tuinhuisje. Deze foto behoort toe aan de serie ‘Vreemde zaken uit Amsterdam’. Aanhangrijtuig 877 kwam helemaal in Eindhoven terecht in de Tuf Tuf bar in de Kruisstraat. Dachten ze daar met een stoomloc van doen te hebben (tuf-tuf)? Toen hij eenmaal binnen stond, kon je gezeten op de houten banken allerlei drankjes bestellen en nuttigen. Liefhebbers, ga niet naar de Lichtstad want de 877 heeft het hier maar kort uitgehouden. De foto is op 31 juli 1969 gemaakt door C. van Hattum en draagt nummer 1203.162.

De circa honderd steden in Frankrijk die in het bezit zijn geweest van een trambedrijf, raakten die bijna allemaal zo rond het midden van de vorige eeuw kwijt. Ook Lille, tenminste als we de stadstram bedoelen. De interlokale lijnen naar Roubaix en Tourcoing bleven behouden tot de dag van vandaag. Maar op deze foto een echte stadstram: nummer 713 op lijn H, een mooie scherpe foto uit 1950 van J. Voerman. De bestuurder lacht de fotograaf toe.

Ciril van Hattum, beheerder fotorondzendingen


Een NVBS-avond in 1981


Klik hier als deze film niet op jouw apparaat wil starten

In maart 1981 maakte Jur Deijs filmopnamen van een NVBS-bijeenkomst in de Cabotstraat in Amsterdam. Deze film bevindt zich nu in het archief van de SNR. In dat archief willen we graag vastleggen wie er op deze film te zien zijn. Kun jij ons daarbij helpen? Geef dan de namen door met het moment waarop deze personen in beeld zijn. Mail de redactie.


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 25 januari 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor verschijnen doorgeven.

Mail de redactie


Op de Rails, december 2018

NVBS-leden hebben onlangs het decembernummer van Op de Rails ontvangen.

  • 65 jaar geleden: de NS in 1953 – door Peter van der Vlist
  • Wisseling van de wacht (spoor­wegen Duitsland) – door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès
  • Trams in Frankrijk (vervolg) – door Arthur Staal
  • De spoorweg De Bilt-Zeist – door Sjoerd Eeftens

NVBS-kalender 2019

De NVBS-kalender 2019 is een unieke 14-daagse kalender met foto’s van Nederlands (of met Nederland verbonden) railvervoer. Elke pagina heeft een eigen onder­werp dat met tekst en extra foto’s kort wordt beschreven. Oude en nieuwe opnamen wisselen elkaar af. Een mooi cadeau voor vrienden of kennissen. Ook niet-NVBS-leden kunnen deze kalender kopen of bestellen via de webshop. Prijs € 12,50, gratis verzending.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kun je vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS