Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In dit nummer nieuws over de zomerreis 2019: twaalf dagen door Scandinavië. Wie liever in zuidelijke richting reist, zou eens aan de Dampfbahn Furka-Bergstrecke in Zwitserland kunnen denken. Of anders Frankrijk: de Chemin de fer du Blanc-Argent of de Chemin de Fer de la Baie de Somme.

Maar ook dichter bij huis is genoeg te beleven. NVBS Actueel bevat zoals altijd veel nieuws over activiteiten van de NVBS en aanverwante organisaties. Verder weer veel tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Ook de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en …” ontbreken natuurlijk niet.

Het volgende nummer verschijnt op 26 april. Bezoek in de tussentijd ook eens onze pagina op Facebook.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. De winkel is alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de agenda.

Themadagen in NVBS Centraal

Zaterdag 30 maart 2019 in NVBS Centraal van 12 tot 16 uur: themadag tram. Meer informatie in het bericht hieronder. In principe vinden de volgende thema­dagen plaats op zaterdag 29 juni, 31 augustus en 30 november 2019 (dit zijn de maanden met een vijfde zaterdag). Hou de berichten in onze media in de gaten.

Ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de NVBS vindt plaats op zaterdag 13 april 2019 in het “Oude Magazijn” in Amersfoort. De agenda staat in het maart­nummer van Op de Rails en kun je ook hier vinden. Voorafgaand aan de ALV organiseert de SNE een speurtocht naar twee verdwenen spoorlijnen in deze regio. Deze excursie is volgeboekt.

Rail & Road Event

Blerick, weekend 25 en 26 mei 2019. Materieelshow, modelspoorbanen, kinder­activiteiten, verkoopstands. Ook de NVBS is aanwezig. Meer informatie.


Themadag tram

Zaterdag 30 maart 2019 van 12.00 tot 16.00 uur in NVBS Centraal in Amersfoort.

Het accent tijdens deze themadag ligt op de moderne tram. In de winkel zijn veel recente tramuitgaven verkrijgbaar, zoals Trams 2019 met de laatste ontwikkelin­gen overal in Europa, en Luxembourg, une ville, une tram over de geschiedenis en de terugkeer van de tram in Luxemburg. Ook recent verschenen is de nieuwe tramatlas België en Luxemburg met alle lijnen en materieeloverzichten, en een boek over een van de mooiste trams ter wereld: de “Stockholmsmustangen”.

Tweeling-motorrijtuig NZH A619/620 met een aanhangrijtuig uit de serie B21-B25, op de Prinses Beatrixlaan bij het spoorwegviaduct te Den Haag, circa 1959. Foto: Jan Vogels, collectie Stichting NVBS Railverzamelingen.

Tijdelijk verkrijgbaar zijn kartonnen trambouwplaten, met als bijzonderheid dat het mogelijk is deze modellen te motoriseren. De bibliotheek toont tramboeken uit de ruime collectie, en op diverse schermen zijn tramfilms te zien. In de centrale ruimte is er een doorlopende satirische presentatie te zien over het Amsterdamse tramvervoer. Ook is er een infostand van de stichting De Nieuwe Blauwe Tram die ijvert voor een reconstructie van NZH-tweelingstel A619/620.


De Betuweroute

Presentatie door Gerrit Nieuwenhuis

Maandag 1 april 2019 bij de  NVBS-afdeling Utrecht. Nederlands Volksbuurt­museum, Waterstraat 27-29, Utrecht (bij de Jacobikerk). Zaal open 19.00, aanvang 19.45 uur. Toegang € 3,00.

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederen­spoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich. De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jaren­lange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.

Gerrit Nieuwenhuis schreef een boek over de totstandkoming van de Betuwe­route. Vanavond zal hij de geschiedenis van deze lijn toelichten en tevens laten zien wat er zoal op te zien is. Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteits­problemen opgelost zullen worden. De Betuwe­route is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

De goederenlijn die eigenlijk niemand wilde

Op 8 maart 2018 vond in Amersfoort een ‘masterclass’ over de Betuweroute plaats. Deze bijeenkomst was mede georganiseerd door de NVBS. Lees het verslag in NVBS Actueel, maart 2018.


Railtheater Amsterdam

Railtheater Amsterdam (RTA) organiseert film- en dia-avonden. Meestal in de eigen locatie in Amsterdam, soms ook bij de NVBS.

  • Donderdag 28 maart 2019. Op reis met de NZH. Presentatie over de Noord-Zuid-Hollandsche Vervoer Maatschappij door Raymond Naber.
  • Donderdag 4 april 2019. Ballet voor mens en machine. Filmprogramma door Ton Pruissen.
  • Zaterdagmiddag 6 april 2019. Filmisch jaaroverzicht bij NVBS Centraal in Amersfoort. Getoond worden nieuwsonderwerpen uit de periode 1 december 2017 t/m 31 december 2018. Aanvang 12.15, einde 15.25 uur. Tussendoor is een pauze van drie kwartier. De winkel en de bibliotheek van de NVBS zijn deze middag ook geopend.
  • Donderdag 18 april 2019: Tour de France. Sjoerd Bekhof vertoont foto’s van zijn reizen door ‘la douce France’.
  • Donderdag 25 april 2019: Railjournaal 2018, deel 2.

Voorstellingen RTA: Slotermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam. Zaal open 19.40, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.railtheater.nl


Wisselexposities in NVBS Centraal

In NVBS Centraal in Amersfoort staan vitrines waarin NVBS-leden een deel van hun collectie kunnen tentoonstellen.

Klaas Wielinga maakt zelf houten speelgoedtreinen. In een van de vitrines is een deel van zijn collectie te zien. Klaas legt ook uit hoe hij te werk gaat; hij hoopt dat hij daarmee meer ouders en grootouders op het idee brengt om zelf speel­goed te maken. In een andere vitrine laat Gerard de Graaf zijn collectie “spiegels en kralen” zien: relatiegeschenken die door bedrijven cadeau werden gedaan om klanten te paaien. Dat varieert van kalenders en asbakken tot stukjes rail met een klokje.

Lees meer over deze wisselexposities.


Fotorondzending 626

Medio maart is doos 626 gaan circuleren onder de deelnemers aan de foto­rondzendingen. Uiteraard weer vol met foto’s uit binnen- en buitenland, van heden en verleden. Om te beginnen een serie over zaken die te zien zijn op en rond het station waar ook NVBS Centraal is gevestigd: Amersfoort.

Op de foto hierboven ex-NS eloc 1215 ‘City of Amsterdam’ met de Railpromotion-trein aan een van de perrons. Deze plaat werd gemaakt door Steven Hopman op 4 juni 2016.

Bij onze zuiderburen zijn nog niet zo lang geleden nieuwe trams in dienst gesteld, de Albatrossen. Op deze foto staan er twee aan het eindpunt van lijn 15 in Antwerpen-Boechhout. De bestuurder van tram 7302 begroet zijn collega op enthousiaste wijze: beiden zijn vast heel content met deze nieuwe rijtuigen. De foto is door Ciril van Hattum genomen op 13 juni 2017. In deze serie komen ook oudere trams uit Antwerpen aan bod toen het bedrijf nog MIVA heette.

Ook het verre buitenland komt incidenteel aan de orde in de fotorondzendingen. Deze keer een beeld uit Thailand. In Maeklong, gelegen aan de rivier Chao Phraya niet ver van de hoofdstad Bangkok bevindt zich een kopstation van de nationale spoorwegmaatschappij SRT. Om de een à twee uur arriveert er een trein en moet de markt even het veld ruimen. Dat is telkens een heel gedoe waar zelfs de locals graag een foto van maken met hun smartphone. En toeristen natuurlijk ook. Het redelijk moderne dieseltreinstel van de serie 1200 nadert luidt toeterend zijn eind­bestemming. De foto werd geschoten door Thuwada Songsaeng op 25 februari 2018, en komt uit de serie over spoorwegen in Thailand en de Filippijnen.

Ciril van Hattum, beheerder fotorondzendingen


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 april 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven.

Mail de redactie.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, maart 2019

NVBS-leden hebben het maart­nummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • Particuliere railmusea, door Wim Saher
  • Een portret van Dillingen (Duitsland), door Rudi Liebrand
  • Biografie van een Kikker (MBS 8107), door Paul Henken
  • De bovenleiding verdwijnt verder, door Ciril van Hattum

Blad niet ontvangen? Mail naar ledenadministratie@nvbs.com.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.