Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Ondanks het tropische weer heeft de redactie van NVBS Actueel de afgelopen weken niet stilgezeten. Zo brachten wij een bezoek aan het Weverijmuseum in Geldrop. Wat dit museum met railvervoer te maken heeft leest u in dit artikel.

Ons team bezocht ook twee museumlijnen: in Baden-Württemberg en in Noord­west-Frankrijk. Voor wie het iets dichter bij huis zoekt is een dagje Brussel misschien de moeite waard.

Verder in deze nieuwsbrief het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, reizen en andere wetens­waardigheden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Heeft u ook iets te delen? Mail het ons! Het volgende nummer verschijnt op 24 augustus.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. Op internet is de winkel dag en nacht geopend.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. Net als de winkel is de bibliotheek alleen bestemd voor NVBS-leden.

Reizen en excursies

Op donderdag 20 september 2018 vindt een excursie plaats naar Madurodam. Oudere lezers herinneren zich mogelijk nog het vorige bezoek van de NVBS aan Madurodam, in 1953. Op zaterdag 29 september en 20 oktober 2018 kunt u mee met een speurtocht naar de restanten van de Geldersche Tramwegen (GTW). En eind oktober is het tijd voor het Schönes Wochenende Dresden, een lang weekend in het oosten van Duitsland. Lees meer over reizen en excursies.

NVBS Railquiz

Op zaterdag 27 oktober 2018 vindt in ons hoofdkwartier in Amersfoort de jaar­lijkse NVBS Railquiz plaats. Wij hebben sterke aanwijzingen dat de presentatie ook deze keer in handen ligt van John Krijgsman.

Ledenvergadering 2019

Op zaterdag 13 april 2019 vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de NVBS plaats. Net als in 2017 gebeurt dat in het Oude Magazijn in Amersfoort.

Veiling

Er zijn plannen om weer een veiling te organiseren. Heeft u spullen die u te koop wilt aanbieden? Neem dan contact op met Karel Hoorn of Karel van Ipenburg. Zorg voor een duidelijke beschrijving en liefst ook foto’s. Er is in Amersfoort geen opslagmogelijkheid voor kavels. De datum van de veiling wordt vastgesteld zodra er voldoende kavels zijn ingebracht. Lees de contactgegevens en veilingregels.

Een Thalys op de HSL in Madurodam. Op 20 september 2018 vindt een NVBS-excursie naar Madurodam plaats. Foto: Nico Spilt.


Themamiddag Groot-Brittannië

Op zaterdag 21 juli 2018 vond in NVBS Centraal een themamiddag over Groot-Brittannië plaats. Zowel de winkel als de bibliotheek besteedden extra aandacht aan de boeken en dvd’s over dit land. Ook waren er displays met informatie opgesteld. Erwin Voorhaar verzorgde een boeiende presentatie over alle aspecten van het railvervoer in Groot-Brittannië. Stations, lijnen, materieel, musea, trein en tram, historie en actualiteit, seinsystemen: van alles kwam voorbij voor een enthousiast publiek van zo’n 30 personen. Ook de winkel had veel aanloop. Ondanks het strandweer was het een geslaagde dag.

Henk de Bruijne


Bijeenkomst afdeling Apeldoorn

Groeten uit Amsterdam
Op woensdag 29 augustus 2018 neemt René Platjouw u mee op een kleurrijke wandeling door zijn geboortestad Amsterdam. Kriskras gaan we door de stad, overstappend van de ene tramlijn op de andere. Daarbij springen we ook voort­durend in de tijd heen en weer om te vergelijken wat er zoal veranderd is. Of juist om te zien wat er nog steeds aanwezig is, want lang niet al het oude is ver­dwe­nen. Op deze manier krijgen we het westen van de stad, het oosten en het centrum te zien, maar ook stoomtreinen op de spoorlijnen rond de stad en paarde­trams. De interlokale tramdiensten van de NZH en de ‘Gooische’ komen ook in beeld. Kortom een avond vol verrassing en – als u de hoofdstad een beetje kent – herkenning.

Locatie, tijd, kosten
De bijeenkomsten van de afdeling Apeldoorn vinden plaats op woensdagavond (als regel de vierde van de maand) in “De Duiker”, Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Bereikbaar vanaf station Apeldoorn met buslijn 12, vertrek 18.53. Uitstaphalte G.P. Duuringlaan; hierna de bus in de rijrichting volgen en na 50 meter rechtsaf de G.P. Duuringlaan op. Zaal open 19.00, aanvang van de bijeenkomst 19.30. Entree € 3,00, ook voor niet-NVBS-leden. Meer informatie.

Lolke Looijenga


Wisselexposities

Westervoort: de bruggen en het station
Westervoort is bekend door de IJsselbrug die het westen van Nederland verbindt met de Liemers, de Achterhoek en met Duitsland (Emmerich). Vanaf 1856 had Westervoort een station; dat werd in 1936 gesloten. In 2011 werd een geheel nieuw station geopend. Zowel de enerverende geschiedenis van de IJssel­bruggen als die van station Westervoort komt aan de orde in deze wisselexpositie.

Geïnteresseerd in bruggen? Lees dan ook het artikel over de spoorbrug bij Culemborg.

Ook in de vitrines in NVBS Centraal zijn wisselexposities te zien.

Een tekening uit 1860 van de toenmalige draaibrug bij Westervoort, gezien in noordelijke richting, met in het midden een woonhuis voor de brugwachter. Voor de pijlers liggen zware ijsbrekers om schade door kruiend ijs te voorkomen. Collectie: Jan Willem Weiss.


Zestig jaar lid

Op 1 juni 2018 is bij de afdeling Den Haag het speldje voor het 60-jarig lidmaat­schap uitgereikt aan Joop Eradus uit Leidschendam. Lees het bericht op de internetpagina van de afdeling Den Haag.


NVBS op Facebook

Verschillende NVBS-afdelingen en –geledingen zijn actief op Facebook. Ook de vereniging zelf heeft een pagina op Facebook, maar daar stond tot voor kort alleen wat informatie op over de NVBS. Daar trek je weinig bezoekers mee. Daarom zijn we begonnen om berichten op Facebook te plaatsen. Binnen de kortste keren had onze pagina meer dan 600 volgers en veel ‘likes’, maar ook een enkele negatieve reactie. Zo bleek een digitaal bewerkte foto de toorn op te wekken van een van de bezoekers. Over treinen en trams maak je nu eenmaal geen grapjes!

Bezoek de NVBS op Facebook.


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 augustus 2018.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kunt u tot op de ochtend van verschijnen doorgeven.

Mail de redactie


Op de Rails, juli 2018

  • Ongeval Gouda op 14 februari 1953, door Peter van der Vlist
  • De Amsterdamse drieassers, door Hans de Haan
  • Ontwikkelingen S-Bahn Rhein-Ruhr, door Daniël van der Winden
  • Van Schoonoord naar Sampit – Tropisch einde Drentse tramlocomotieven, door Gerard de Graaf
  • De grenzeloze Flirt (vervolg), door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès

Neem een kijkje


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kunt u vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS