Nog even dit…
Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuishoren in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!
Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.
Uit de schatkamer van de SNR
Werkmanskaarten
Naast vervoerbewijzen enkele reis en retour werden van oudsher ook abonnementen afgegeven voor wie op een aantal opvolgende dagen hetzelfde traject wilde reizen naar zijn werk. Deze voordelige zesdaagse werkmanskaarten gaven recht op één heenreis en één terugreis per dag van maandag tot en met zaterdag. Zij waren geldig ’s morgens voor 08.00u en ’s avonds nà 18.00u. in de derde klasse. Op de kaarten werd veelal aangegeven met welke treinen vervoer was toegestaan.
Er was een min of meer standaardmodel voor deze kaarten in Edmondsonformaat dat bekend is van zowel HSM, NCS als SS. Volgens het Modellenboek 1911 van de HSM waren er kennelijk ook grootformaat kaarten bij deze maatschappij in gebruik met knipvakjes voor elke reis. De Edmondsons wisselden iedere week van kleur: blauw, wit, roze; dit systeem werd ook aangehouden voor de latere NS weekkaarten.
Wie overdag of vaker op één dag een bepaald traject wilde bereizen kon geen gebruik maken van deze werkmanskaarten maar moest een veel duurder trajectabonnement nemen. Dit kon net als de algemene abonnementen voor een periode naar keuze worden afgegeven en droeg het portret van de abonnee. Deze kaarten waren wel beschikbaar in eerste, tweede of derde klasse.
Uiteraard zijn nog veel meer trajectabonnementen te vinden in de collectie spoorwegvervoerbewijzen van NVBS Railverzamelingen.
Gerrit van Straaten†
Overzicht van alle afleveringen
Dit is het laatste artikel dat Gerrit van Straaten kort voor zijn overlijden beschikbaar stelde voor publicatie in NVBS Actueel. Hieronder een overzicht van de door hem geschreven afleveringen:
Nieuwe tramlijn 10 in Brussel
Na ruim 20 maanden werken is op zaterdag 21 september 2024 de nieuwe tramlijn 10 in Brussel officieel geopend. Deze nieuwe lijn vervangt diverse buslijnen in het noordwesten van de stad, en verlengt het tramnetwerk met ongeveer 5 kilometer nieuwe rails. De opening gebeurde met openingstram 4059, volledig bestickerd met informatie over de nieuwe lijn, bestuurd door de Belgische koning Filip. Een tweede tram, 4064, reed achter de openingstram met verdere genodigden.
Gestart om 10.30 vanuit het nieuwe eindpunt Militair Hospitaal reed de koning met de 4059 via het stadion Nelson Mandela naar het openingsfeest, gehouden bij de halte Peter Benoit. Hier werd de koning ontvangen door de vele genodigden, en werden er de gebruikelijke toespraken gehouden. Deze openingshandelingen werden vanaf 12 uur gevolgd door de gebruikelijke publieke feesten. Daarvoor reed de openingstram 4059 samen met de 4064 nog eenmaal als gratis rit tussen Militair Hospitaal en Heembeek. In de namiddag was het mogelijk om met ‘tramfietsen’ te rijden op een gedeelte van het traject.
De nieuwe tramlijn, die officieel startte op maandag 23 september, was ook de reden om het tramnetwerk aan te passen aan de gewijzigde vervoersstromen. Zo rijdt de nieuwe lijn 10 vanaf Militair Hospitaal, via de nieuw aangelegde halte Heembeek, naar het eindpunt Churchill in Ukkel, en vervangt daardoor een groot gedeelte van lijn 3, die nu is opgeheven. Ook werd een nieuwe lijn 35 geïntroduceerd die het noordelijke deel van lijn 3 vanaf Esplanade overneemt, en rijdt naar de halte Weldoeners, waarbij deze lijn voor een deel lijn 7 overlapt.
Voor 2025 zijn er verdere veranderingen voorzien waarbij de bestaande lijn 25, en ook al de nieuwe lijn 35, verdwijnen, maar nieuwe lijnen 11 en 22 zouden worden toegevoegd. Deze wijzigingen zijn nog wel te bevestigen. Ondertussen zijn ook al de eerste 100 meter nieuwe sporen gelegd richting het vliegveld. Deze sporen takken net voor de bestaande halte Eurocontrol van lijn 62 af, waar in de komende jaren een nieuwe lijn zal worden aangelegd met een separate tram- en fietsbrug over de Brusselse ring. De opening van deze nieuwe tramlijn is echter pas te verwachten over 4 tot 6 jaar.
Tekst en foto’s: Bas Eshuis
Klein kind, grote locomotief
De geschiedenis van een iconisch beeld
De beroemde foto van een peuter bij een gigantische stoomlocomotief is dit jaar precies een eeuw oud. Het beeld werd hergebruikt op vele spoorwegaffiches, aanvankelijk in Groot-Brittannië en later ook internationaal. Het leidde daarnaast tot varianten en persiflages, zelfs recent nog. Het beeld kon zo’n succes worden omdat ouders er hun eigen kinderen in herkenden, die ook onder de indruk waren van de enorme machines. Bijna alle jongetjes droomden er wel eens van om machinist te worden. Voor meisjes met zulke gevoelens was in de twintigste eeuw minder aandacht.
Lees het artikel op retours.eu. Arjan den Boer, 25 augustus 2024.
RailtipsDe spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belangstellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aangesloten. Meer nieuwsOp onze website vind je activiteiten van de NVBS. Ook vind je op onze website railtips met informatie over bijzondere ritten en interessante tentoonstellingen. Dagvers nieuws vind je verder op de NVBS-pagina op Facebook. |
Vrienden van het SpoorwegmuseumDe ‘Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum’ is in 1970 opgericht. Doel is het opwekken van belangstelling voor het museum en het ondersteunen van bijzondere projecten. Leden kunnen met korting het museum bezoeken. Ook kunnen ze deelnemen aan door de vereniging georganiseerde activiteiten, waaronder ritten met historisch materieel. vriendennsm.nl |
Railtheater Amsterdam |
‘Railnieuws’ gezochtToen internet nog toekomstmuziek was, was je voor je informatie afhankelijk van tijdschriften. Een van die tijdschriften was ‘Railnieuws’, een goedkoop, gestencild blad. Dit verscheen van 1962 tot 2000, toen het blad werd samengevoegd met een ander gestencild blad: Het Openbaar Vervoer (HOV). Zo ontstond HOV-Railnieuws. Vanaf 2005 verscheen dit alleen nog digitaal en eind 2008 hield het op te bestaan. Internet had het pleit gewonnen. Deze bladen vormen een belangrijke bron van historische informatie. Aad de Meij, die vanaf 1972 Railnieuws samenstelde, heeft zijn collectie ter beschikking gesteld van de NVBS-bibliotheek. Die heeft ze vervolgens gedigitaliseerd en op de website van de NVBS gezet. De collectie is echter niet compleet, vandaar de zoektocht naar ontbrekende nummers: 1962 – maart, mei t/m december Wie bezit nog oude jaargangen van Railnieuws en wil deze uitlenen om te worden gescand? Of heeft ze in digitale vorm beschikbaar? Andere nummers dan hierboven genoemd kunnen ook welkom zijn, omdat die misschien van betere kwaliteit zijn dan de huidige nummers op de website. Reacties graag naar Aad de Meij, aad@demeij.net. |